Hem Vinvärlden Första vintagelanseringen för Ao Yun

Första vintagelanseringen för Ao Yun

av Livets Goda

Ett nytt kapitel i Cabernet Sauvignons historia är skrivet med vintageutgåvan Ao Yun 2013, ett rödvin i en mycket begränsad upplaga från den kinesiska provinsen Yunnan nära Tibet vid foten av det heliga berget Meili Mountain (6 740 meter). Vingårdarna i Adong, Xidang, Sinong och Shouri ligger på bergsterrasser på 2 200 – 2 600 meters höjd, vilket har gett namnet Ao Yun som betyder att flyga ovanför molnen – en referens till de tjocka vandrade molen över regionen som också är platsen för legenden om Shangri-La*.

Klimatet i norra Yunnan kan liknas vid Bordeaux, men med höghöjdsodlingarna och topografin är solen intensiv och ger anmärkningsvärda nivåer av UV-exponering, som i kombination med svala nätter ger bra fotosyntes, stor koncentration, små druvor och djupt färgade viner. Höjden ger ett varmare och torrare klimat jämfört med vingårdar på marknivå. Tiden för blomning till skörd ligger på 160 dagar, i jämförelse med 100 – 110 dagar som är vanligt i de flesta andra delar av världen. Alla vinodlingsprocesser utförs traditionellt, helt och hållet för hand.

Ao Yun finns att beställa via Systembolagets privatimport.
Leverantör: Moët Hennessy Sverige AB
Pris: 2 000 SEK
Volym: 750 ml
Alkoholhalt: 15 %

*Shangri-La är ett legendariskt paradis som författaren James Hilton skrev om i sin roman ”Lost Horizon” (1933). Shangri-La ligger gömt vid Himalayas berg och har blivit synonymt med en idealistisk utopi av fred, harmoni, renhet och lycka.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING