”Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson har varit på sin inspirationsresa ombord på ostindiefararen Götheborg längs den svenska västkusten. De ursprungliga ostindiefararna seglade i många månader för att göra affärer i Kina. För att få en egen känsla av hur dåtidens handelsmän kunde uppleva mötet med nya dofter och smaker i Asien besökte Richard Hong Kong som en del i sin smakresa. På myllrande marknader och i tropisk hetta fick Richard mängder med nya intryck som han tog med sig hem till sitt utvecklingsbryggeri. Tillsammans med kryddexperten Lisen Sundgren provar sig Richard fram bland torkade frukter och kryddor som kanel och stjärnanis, med uppdraget att brygga en lager inspirerad av det brittiska imperiets krock med den nya världen. Det blir en fruktig lager baserad på karamellmalt och exotisk humle från USA och Nya Zeeland. I det sista avsnittet, nedan, får kocken Björn Frantzén utmaningen att komponera en maträtt som passar Richards öl. För att möta den stora fruktigheten väljer Björn och hans team att göra cajuninspirerade kycklingvingar Björn Frantzéns Spicy Chicken Wings Frantzéns Heta kycklingvingar med smält smör & stiltonost (10 per) Ingredienser Kycklingvingar 2 kg kycklingvingar 0,5 dl hot sauce el liknande Garnityr 50 g krusbladig persilja, plockad och friterad 100 g stiltonost, smulad 50 g smält smör, varmt Metod Kycklingvingar Klipp vingarna i 2 delar, salta och peppra. Rosta kycklingvingarna i ugnen på 200 grader i 45 minuter. Kyl sedan ned vingarna. Vid servering så friteras vingarna på 175 grader i 2-3 minuter eller så de blir frasiga. Glacera med såsen och servera direkt. Garnityr Plocka persiljan i små knippor. Fritera persiljan. Avslutning Lägg osten på de varma vingarna och värm i någon minut till så att osten smälter litet grand. Toppa med varmt smält smör och den friterade persiljan.”
914