Hem Vinvärlden Fortsättning – Livets Goda läsarnas vintoppar i januari 2016

Fortsättning – Livets Goda läsarnas vintoppar i januari 2016

av Livets Goda

“Vill du också få chansen att tycka till? Skicka ett mail till info@livetsgoda.se och rubricera mailet “”vinpatrull””. Uppge även ålder och ort. Stefan Andersson, Sundsvall Sassicaia 2005 (pris ca 1000 kr) Utan tvivel var Sassicaia årgång 2005 det mest intressanta vinet vi drack under januari. Detta vin var betydligt “”stramare”” än den Ornellaia från 2005 vi drack för ett tag sedan, vilken var en veritabel fruktbomb. Sassicaian utvecklade sig åt det hållet ju längre tiden gick, men kom aldrig upp i samma “”kraft””. När jag köpte dessa viner var jag betydligt mer förtjust i denna typ av viner, men med åren har min smak blivit betydligt mer nyanserad (jag tror dock att de årgångar jag har kommer att försvinna utan något större problem). Utan tvivel hamnar den strax ovanför 90. Det var dock en intressant söndagsfika där kaffet ersattes av Sassicaia 2005 och italienska charkuterier. Åke Appelgren, Lund Marin Bianco 2011 (art.nr 2287, 129 kr) Jag vill slå ett slag för Marin Bianco. En vit italienare gjord på riesling och nascetta från Langhe. Ett vin som trots den billiga prislappen har en komplexitet och ett djup so man annars får betala mycket mer för. Det finns en tydlig rieslingkaraktär, fast här lite rundare, lite mjukare och mer lättillgänglig än riesling från Alsace (som f ö är min favorit). Perfekt vardagsvin till kyckling, laxpudding eller annan fisk. Det duger gott att bara sippa på också. I mitt tycke ett fynd! Göran Darrell, Limhamn. Jean Léon 3055 Merlot Petit Verdot 2013 (2014 är aktuell årgång på Systembolaget nu med art.nr 74818, 129 kr) Vinet kommer från Spanien, D.O. Penedes i Katalonien strax söder om Barcelona. Det har en djup, mycket kraftig rubinröd färg med en blå nyans. Intensivt mogen doft från röda frukter med inslag av körsbär och med en aning röd paprika (kryddigt från petit verdot?). Man noterar direkt ett inslag av sammetslena tanniner i full koncentration med en lång intensiv eftersmak. Ett mångsidigt rött vin som passar till både vit fisk, grillat kött, grytor, krämiga eller hårda ostar och charkplattor av alla de slag. Ett vin som alltid håller bra klass. Bör serveras något svalare. Vinet är ekologiskt och består av 60 % Merlot och 40 % Petit Verdot. Jäst i rostfria tankar i två veckor och därefter lagrats i franska ekfat i fyra månader för att därefter vila i flaskorna i åtta månader. Två flaskor av detta vin köpte jag i höstas i en utmärkt vinhandel mellan Fuengirola och Mijas i Spanien och har nu i januari druckit de till en kryddig fläskfilégryta och till grillad vildsvinsfilé. Relaterade artiklar: Livets Goda läsarnas vintoppar i januari 2016

RELATERAD LÄSNING