Hem Whisky & Bourbon Four Roses Single Barrel – utsökt välstämd och smakfull

Four Roses Single Barrel – utsökt välstämd och smakfull

av Anders Enquist

Four Roses Single Barrel: Four Roses historia påbörjas 1884 när Paul Jones Jr flyttar sin verksamhet till Louisville, Kentucky. Fyra år senare registrerar han varumärket Four Roses och resten är vad man brukar benämna som ”historia”. Sedan 2015 är Brent Elliot master distiller. Han tog över efter Jim Rutledge som ansvarat för whiskyn sedan 1995.

Den första september lanserades Single Barrel på Systembolaget, och det är således den buteljen vi har i fokus idag. Det är en straight Bourbon vilket betyder att den måste bestå av minst 51% majs och lagras i nya, kolade ekfat i minst två år, men Four Roses Single Barrel har klart längre tid i faten än så…

Four Roses Single Barrel

Chefredaktör Anders Enquist om Four Roses Single Barrel

Single Barrel har lagrats mellan 7-9 år i faten, och det ger en förförisk och förfinad attraktion i denna bourbonakt. Träffsäker elegans råder, men med en respektfull proof på 100%, det vill säga 50% alkoholvolym, så finns ett bra grepp i detta, liksom den distinkta fatkryddigheten som en bourbon bör besitta.
Smakfulla vaniljtoner från samma fat finns naturligtvis även där, och finner harmoni med choklad, kola och lönnsirap i violblommiga fruktnoter som äpplen, apelsin, persika, mogna mörka bär och sultanrussin. Allt med försiktig nötig glimt, och i en utsök nyanserad och balanserad skepnad. I sista avslutande akten som har ett njutbart fästande utdraget crescendo, får vi en briljant medhörning med mintmyntad tobak och viss lädersoffa.
Det är helt enkelt en utsökt välstämd och smakfull bourbon.

92 poäng

Four Roses Single Barrel, 50%
Nr 85091 (700 ml), 479 kr
Kentucky, USA

Denna butelj finner ni på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING