Hem Vinvärlden Fourniers Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux skiner i den strålande 2020-årgången

Fourniers Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux skiner i den strålande 2020-årgången

av Livets Goda

Familjefirman Fournier kan sitt Loire och sin sauvignon blanc. Med vingårdar i Sancerre, Pouilly-Fumé och Menetou-Salon har man intagit en position som ett av de mest betydelsefulla husen i regionen och för oss svenskar så är det framför allt Pouilly-Fumén Les Deux Cailloux vi bekantat oss med; ett vin som just nu finns tillgängligt på Systembolaget och från den strålande 2020-årgången.

Pouilly-Fumé och Sancerre är Loire-dalens två giganter när det kommer till sauvignon blanc. Skillnaderna har oftast förklarats utifrån aromatik där Sancerre uppvisat en tydligare sådan medan Pouilly-Fumé mer betonat mineraliteten i silex-jordmånen, flintsten. Mycket handlar dock om producenten och frågan är om inte vi idag har att göra med mer subtila nyansskillnader.

Fournier håller hårt på att skörda mogna druvor vilket gör att karaktärsdraget ’Cat’s pee on a gooseberry bush’ och som är länkat till omogna sauvignon blanc-druvor, lyser med sin frånvaro i vinerna. I stället bjuds klingande ren fruktintensitet och det är precis vad som också kännetecknar den fina 2020:an.

Livets Godas intryck av 2020 Fournier Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux

Les Deux Cailloux visar ganska omgående upp den klassiska flintarökigheten som vi gärna associerar med just Pouilly-Fumé. Krusbär, passionsfrukt och vinbärsblad noteras likaså samt en citrusstram touch. Aromatiskt och vegetalt ja, men på ett ytterst stilfullt och nertonat vis. I gommen får vi ett vin som klart och tydligt levererar årgångens fina fräschör i stramt vegetal och krusbärsaktig stil med bra intensitet i mittpaletten, pigg stenfruktig syra och behaglig grapefruktsbeska i det fint fästande avslutet. Firma Fournier visar onekligen att man kan det där med sauvignon blanc och Pouilly-Fumé.

90 p*

Den perfekta aptitretaren när man inte önskar bubblor, skaldjurens, särskilt räkornas bästa vän och inte minst till getostsallad med rödbetor.

Fourniers Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux har artikelnummer 2227 och en flaska (750 ml, 12,5%) kostar 189 kronor. Om inte vinet finns i din föredragna Systembolagsbutik kan den beställas dit utan extra kostnad.

Till Systembolaget & vinet HÄR >>>

*Stark rekommendation. Bra kvalitativ dryck.

RELATERAD LÄSNING