Hem NyheterNyhet WB Framgångar till svenskt öl i stor öltävling

Framgångar till svenskt öl i stor öltävling

av Livets Goda

29/11 klockan 15.30 presenterades vinnarna i European Beer Star, en av världens mest prestigefulla tävlingar för öl. Det stod då klart att Vreta Kloster Bryggeri från Ljungsbro utanför Linköping tillsammans med podden Ölvärlden tagit guld i kategorin belgisk saison.

Le Monde De La Biere som ölet heter är en klassisk saison med undantaget att man istället för europeisk humle använt amerikansk humle. På plats vid prisutdelning i Nürnberg fanns Andreas Fejes, grundare och ägare till Vreta Kloster Bryggeri.

Det här är riktigt kul, att i år få ta guld för en av våra öl i en internationellt prestigefull tävling i kamp med bryggerier som både är mycket äldre och väldigt mycket större än oss, kommenterar Andreas och fortsätter.

Denna guldmedalj, tillsammans med övriga medaljer vi tagit de senaste två åren, är ett fint kvitto på att vi brygger öl av högsta internationella klass. Förhoppningsvis kan medaljerna bidra till att skapa exportmöjligheter.

– Det känns helt overkligt att vi vinner guldmedalj i en av världens största öltävlingar. Det här ska så klart firas med världens bästa saison, säger Micael Lysén från Ölvärlden Podcast.

– VM-guld, helt otroligt! Det känns så kul att Vreta Kloster trodde på vår idé med att använda klassisk amerikansk humle i en saison. Nu hoppas vi att fler upptäcker denna fantastiska ölstil, säger Robert Andersson från Ölvärlden Podcast.

Le Monde De La Biere finns att beställa här!

European Beer Star
Öldomare från Europa och övriga världen samlas en gång om året för att bedöma öl i vad som kan kallas Europamästerskap, eller till och med världsmästerskap, i öl. Tävlingen anordnas sedan 2004 av Privatbryggeriernas organisation i Tyskland. I år, under tävlingens tjugonde upplaga, deltog 2356 öl i 74 olika kategorier. Juryn, som bestod av 150 domare, bedömde blint bidragens sensoriska kvaliteter och endast tre öl i varje kategori belönas med medalj. Mer information: www.european-beer-star.com

Vreta Kloster Bryggeri
Vreta kloster bryggeri grundades av Andreas Fejes hösten 2019. Namnet kommer från socknen där det ligger, vilken i sin tur är uppkallad efter Sveriges äldsta kloster vars ruiner ligger 800 meter från bryggeriet. Med fokus på enbart belgiska ölstilar har Vreta kloster bryggeri på endast fyra år lyckats kamma hem några av de mest prestigefulla medaljerna ett bryggeri kan vinna i Europa i tävlingar som European beer star, Brussels beer challenge och Concours internatonal de Lyon.
Mer information: www.klosterbryggeri.com

Ölvärlden Podcast
Ölvärlden Podcast startades 2020 av ölprofilen Robert Andersson och ölsommeliern Micael Lysén. Idag är Ölvärlden en av Sveriges största öl-poddar. Varje vecka släpps ett nytt avsnitt med fokus på svensk hantverksöl.

RELATERAD LÄSNING