Hem Mat & Restaurang Framtidens odlingsteknik i Sveriges Mästerkock

Framtidens odlingsteknik i Sveriges Mästerkock

av Christoffer Enquist

Nu gör framtidens smarta odlingsteknik på riktigt intåg i svenska hushåll. När kockarna i populära TV4-programmet Sveriges Mästerkock kryddar sina rätter kan de skörda grönsaker direkt från den hydroponiska örtväggen i tv-studion. Systemet är levererat av greentechbolaget Swegreen.

Örtvägg

Sveriges Mästerkock är en av Sveriges populäraste tv-program med tittarsiffror runt 1,3 miljoner per avsnitt. Programmet går i TV4, och firar i år 10-årsjubileum. För att krydda jubileumssäsongen har produktionsbolaget Meter Television tillsammans med TV4 beslutat att låta de tävlande kockarna skörda grönsaker direkt i sändning.

Hydropoinsk odlingsteknik innebär att grödorna växer i en vertikal anläggning utan jord, där näringsämnen tillsätts direkt i vattnet. Genom tekniken kan man återvinna upp till 99% av det vatten som går åt i normal odling. I studion för Sveriges Mästerkock har Swegreen installerat två hydroponiska väggar, en med sallad och en med olika örter och kryddor.

Swegreen driver en av Europas största helt cirkulära stadsodlingar i DN-skrapan på Kungsholmen i centrala Stockholm.

– Den nya hydroponiska tekniken gör odling i stadsmiljö möjlig, och skapar goda förutsättningar för hållbar matproduktion. I vår anläggning kan vi återvinna såväl vatten som näringsämnen och energi, och självklart säljer vi våra produkter lokalt för att undvika långa transporter, säger Swegreens vd Andreas Dahlin.

– Vi är förstås stolta och glada över samarbetet med Sveriges Mästerkock. Genom att tv-tittarna får se örtväggen i ett av landets populäraste tv-program, hoppas vi att fler konsumenter också får upp ögonen för att färsk och näringsrik mat ska produceras där den konsumeras, säger Andreas Dahlin.

Swegreen driver smart stadsodling, vilket betyder att bolaget tillhandahåller system som gör det möjligt för kunder att på licens driva egen odling med världsledande databaserad teknik.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING