Med vinterns intåg och högtider i sikte letar många efter något i glaset som passar både för intima middagar och festliga tillställningar. För att ge vinterns klassiska smaker en ny twist har Ludvig Löhr, barchef på Soho House Stockholm, tagit fram två cocktails med Talisker 10 som bas och en alkoholfri. Dessa cocktails är enkla att göra hemma och passar perfekt för julens alla festligheter – oavsett om du vill värma dig efter en lång vinterpromenad eller svalka dig under en middag.
Möt Ludwig Löhr – barchef på Soho House Stockholm och en mästare på att skapa minnesvärda dryckesupplevelser. Med erfarenhet från några av Sveriges mest exklusiva destinationer, inklusive Bank Hotell, har Ludwig fingertoppskänsla för smaker, där klassiska ingredienser möter moderna twistar. Ludwigs motto? Att göra lyxiga smakupplevelser tillgängliga för alla, oavsett om du är en whiskyfantast eller nybörjare.
Talisker Golden – En värmande vinterklassiker
En modern tolkning på den klassiska cocktailen Hot Toddy, där Talisker 10’s maritima och något
peppriga toner möter en kryddig honungssirap med inslag av ingefära, kanel och kryddnejlika.
Tillsammans med frisk citron och hett vatten skapas en balanserad och rik cocktail som värmer både
kropp och själ. Perfekt för en avslappnad kväll eller som en lyxig välkomstdrink under julens
sammankomster.
Ingredienser
• Talisker 10
• Honungssirap* (honung, vatten, ingefära, kanel och kryddnejlika)
• Citron
• Varmt vatten
Talisker Aurora – En frisk och elegant cocktail
För en uppfriskande twist på vinterns smaker, bjuder denna cocktail på en balanserad kombination där Talisker 10 får sällskap av svenska äpplen och sodavatten. Smakerna lyfts av en subtil touch av rosmarin, som tillsammans med krispigt sodavatten framhäver whiskyns rökiga och fruktiga toner. Serveras gärna i ett elegant glas med isbitar eller en stilfull iskub som gör drinken lika visuellt imponerande som smakrik. Dekorera med en kvist rosmarin för en hint av vinter.
Ingredienser
• Talisker 10
• Äppelcordial* (verjus om möjligt, annars
en cordial med svenska äpplen)
• Sodavatten
• Rosmarinkvist som garnering
Red Almond – Alkoholfritt alternativ
En elegant alkoholfri drink där bakad rödbeta och alkoholfri mandellikör möts för att skapa en lätt
rökig sötma och nötighet. Tillsammans med en reducering av rödvin och rosmarin får drinken en fyllig
kropp och balanseras med ett rosmarinsockerlag. Serveras på is i ett lågt glas för en sofistikerad twist
på vinterns smaker.
Ingredienser för basen:
• 700 ml fylligt rödvin (eller alkoholfritt rödvin)
• 500 ml vatten
• 500 g socker
• 250 g ugnsbakade rödbetor
• 50 g rosmarin
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka kraftigt i 10–15 minuter för att reducera och ta bort alkoholen (om vanligt rödvin används). Sila och låt svalna.
Ingredienser för drinken:
• 50 ml alkoholfri mandellikör
• 70 ml bakad rödbeta och alkoholfritt reducerat rödvin
Blanda ingredienserna i ett glas med is och sila sedan över i ett lågt rocks-glas med en stor isbit. Dekorera med en kvist rosmarin.
Dessa cocktails är framtagna för att kunna njutas i hemmets lugna vrå eller för att imponera på gäster vid julbordet. Med några få ingredienser kan du bjuda på en riktig smakupplevelse – en perfekt start på julfirandet.