Hem NyheterVinnyhet Från Kataloniens pärla D.O. Montsant och Spaniens bästa vinmakerska

Från Kataloniens pärla D.O. Montsant och Spaniens bästa vinmakerska

av Livets Goda

Från Anna Rovira, Spaniens bästa och världens tredje bästa kvinnliga vinmakare 2019, släpps nu Winemaker’s Stories – Montsant. Ett ursprungstypiskt vin från den ansedda regionen Priorats grann-appellation DO Montsant. Vinet är det första i en serie med noggrant utvalda viner av kvalitet med fokus på ursprung och vinmakare bakom vinet, framtaget för både vin-noviser och entusiaster. Finns att beställa för 139kr Art.nr: 53212

”Ett Montsant-vin är välbalanserat och komplext med fruktighet, finess, elegans, ek och mineral.” – Anna Rovira, Prisbelönt Vinmakare.

Anna Rovira är chefsvinmakare hos Celler de Capçanes i Katalonien i nordöstra Spanien där hon börjare arbeta dagen efter sin examination. Hon är stolt över hur de arbetar traditionellt och hantverksmässigt kombinerat med högteknologisk utrustning och lyfter gärna hur det är en ”team effort”. Det hårda arbetet har lönat sig. Anna har vunnit pris som världens tredje bästa vinmakerska och Spaniens bästa år 2019 av det tyska vinmagasinet Selection Das Genussmagazin och 2017 utnämndes vineriet till Best Revelation Winery in Spain av Gilbert Gaillard.

”Varje år odlar vi samma druva på olika höjder och i olika jordmån. Det är vackert att se vilken skillnad det gör på smaken.” – Anna Rovira, Vinmakare.

Druvorna skördas för hand och lagras i 7 månader på franska och amerikanska ekfat. För Anna är det viktigt att göra ett vin som alla kan uppskatta som även passar till många typer av mat. Winemaker’s Stories Montsant passar utmärkt till en mör köttbit stekt i smör med vitlök och örter eller till lokal mat så som en bit tapas med bröd, tomat och lufttorkad skinka.

” … Omfamnande smak med mogen rödbärig frukt, viss alkoholhetta, täta men likväl moget silkiga tanniner, uppbackande syra och långt avslut. – 88 poäng” – Livets Goda #151

RELATERAD LÄSNING