Från Ribera del Duero släpps nu Corimbo och Corimbo I på magnum och helflaska

av Livets Goda

Torsdag den 13:e mars lanseras magnum och fredag 14:e mars helflaskan.

Webblansering 2025-03-13

94083, Corimbo 2020, 599kr, 60st magnumflaskor

93529, Corimbo I 2018, 1129kr, 24st magnumflaskor

Tillfälligt sortiment – lansering i butik 2025-03-14

95711, Corimbo 2020, 289kr, 2 400st flaskor

93468, Corimbo I 2018, 489kr, 360st flaskor

Om Bodegas La Horra
Bodegas La Horra är en vingård belägen i La Horra, en by i Ribera del Duero-regionen i Spanien. Den grundades 2009 av Bodegas Roda, en framstående producent från Rioja, som efter flera års forskning valde La Horra för dess optimala förhållanden för odling av Tempranillo-druvor, kända lokalt som Tinta del País. Vingården är känd för sina två huvudsakliga viner: Corimbo och Corimbo I.

Corimbo är en blandning av druvor från yngre, ekologiskt odlade vinrankor och lagras i en kombination av franska och amerikanska ekfat.
Corimbo I, å andra sidan, produceras från äldre vinrankor och genomgår en längre lagringstid på ekfat, vilket ger vinet en mer komplex karaktär.

Bodegas La Horra har också investerat i hållbarhet och har erhållit certifieringen ”Sustainable Wineries for Climate Protection”, som erkänner deras engagemang för miljövänliga metoder och kontinuerlig förbättring inom vinproduktionen.

Corimbo 2020
Om vinet
Gjort på 100% Tinto Fino (Tempranillo). Druvorna kommer från mindre vingårdslägen i La Horra, Roa och närliggande byar (Burgos). Rankorna växer som bush vines och har en medelålder på 20år. Druvorna skördades manuellt där efterföljande alkoholjäsning skedde spontant i ståltank. Malolaktiska jäsningen skedde i franska ek-foudres. Avslutningsvis lagrades vinet I 14 månader i barriques – 80% franska och 20% amerikanska.

Årgång 2020
Säsongen präglades av ett milt klimat utan nämnvärd frost eller snö. Våren var relativt behaglig och övergick i en svalare sommar än vanligt, med undantag för juli, då temperaturen låg över genomsnittet. Året var nederbördsrikt, vilket gynnade både en god knoppning och en tidig blomning. Vind och regn under fruktsättningen innebar dock utmaningar med att hålla rötan borta vilket hanterades skickligt genom noggrann närvaro i vingården. Skörden inleddes tidigt men fick avbrytas torsdagen den 17 september efter att 64 millimeter regn föll under helgen.

Corimbo I 2018
Om vinet
Gjort på 100% Tinto Fino (Tempranillo). Druvorna kommer från mindre vingårdsmark i La Horra, Roa och närliggande byar (Burgos). Rankorna växer som bush vines och har en medelålder på 60 år. Druvorna skördades manuellt där efterföljande alkoholjäsning skedde spontant i stora ekliggare samt ståltank. Den malolaktiska-jäsningen tog skedde i ekfat. Vinet lagrades avslutningsvis i 16 månader i 80% franska- och 20% amerikanska-fat.

Årgång 2018
Vintern var kall, med snöfall och mycket låga temperaturer. Våren inleddes med låga temperaturer och en hel del regnfall. I början av maj drabbades vingårdarna av vårfrost, vilket orsakade måttliga skador. I slutet av juni steg temperaturerna, och både klasarnas antal och fruktsättningen pekade på en riklig skörd. De äldre vingårdarna visade god balans. Sommaren var sval och torr, men jorden hade goda vattenreserver. Årgången 2018 kan sammanfattas som sval och regnig, vilket resulterade i lättare, mycket aromatiska och uttrycksfulla viner med framträdande friskhet och rik fruktighet.