Francesco Marzola är Nordens bästa sommelier 2018

Livets Goda 18 Sep, 2018
Vin Tredje gången gillt! Efter två tidigare försök så kunde Francesco Marzola nu i helgen äntligen titulera sig Nordens bästa Sommelier. Tävlingen gick av stapeln i Oslo, Norge och det var en lång och tuff tävling innan vinnaren kunde koras.

Perrin & Moestue Nordic Sommelier Championship 2018 hölls i söndags vid Eddekoppen i Oslo och det var nio utmanare kvar som kämpade om titeln NM mästare.

Tävlingen startade med ett skriftligt prov, innehållandes 50 frågor, som de hade 45 minuter på sig av avklara. DE hade även en teoretisk blindprovning av tre viner och två öl. Kvartsfinalens sista uppgift var att prova och identifiera tre ostar; vilken typ av ost det var, från vilket djur de kom ifrån samt land. Varje ost skulle även matchas med ett nya världen-vin, tillsammans med en motivering.
I semifinalen skulle de återstående sex deltagarna visa deras kunskaper framför juryn genom att dekantera och servera ett gammalt vin med en besvärlig kork. Den andra uppgiften var att prova och identifiera fem olika mineralvatten och bestämma ursprung och varumärke på dessa.

När finalen återstod hade deltagarna minskat till tre, Francesco Marzola (Norge), Ellen Franzén (Sverige) och Rasmus Lunkov Marquart (Danmark). Här skulle kandidaterna blindprova sex drycker, samt öppna och servera en magnumflaska champagne till fyra gäster. En annan utmaning var att de hade fem minuter på sig att korrigera felen i en vinlista, samt para ett vin till den surf´n´turf vinnande Bocuse d’Argent rätten av kocken Christopher W. Davidsen. Kandidaterna skulle då välja rätt vin från Gaggenau kabinetten och servera fyra gäster.

Alla tre finalister gjorde en strålande insats på scenen, där de demonstrerade sin kunskap, men den som slutligen fick högst poäng, och därmed kunde titulera sig Norden Bästa Sommelier 2018 - var Francesco Marzola. Andraplatsen top Ellen Franzén coh följaktligen tog Rasmus tredjeplatsen.

Domare;
Huvuddomare: Merete Bø – Nordic Mästare 2008
Andrés Rosberg – Ordförande Association de la Sommellerie Internationale (ASI)
Béatrice Becher – Ordförande Sverige
Christian Aarø – Ordförande Denmark
Samuil Angelov – Ordförande Finland
Tolli Sigurbjörnsson – Vice-Ordförande Iceland
Heidi Hansen - Sommelier and Master of Wine student
Christina Suominen - Vice-Ordförande Finland
Tim Vollerslev - Vice.Ordförande Denmark

Tävlande Perrin & Moestue Nordic Sommelier Championship 2018:
Francesco Marzola – Park Hotell Vossevangen - Norge
Henrik Dahl Jahnsen - Bølgen & Moi - Norge
Ástþór Sigurvinsson - Blue Lagoon - Island
Taneli Lehtonen - Muru Ravintola - Finland
Kirsi Seppänen - Ravinteli Bertha - Finland
Mathias Jensen - Restaurant Frank - Danmark
Rasmus Lunkov Marquart - Restaurant Trio - Danmark
Ellen Franzén – Gastrologik – Sverige
Emma Ziemann - Thörnströms Kök - Sverige

Foto: Kristian Jøraandstad

Följ oss gärna på Instagram
@Livetsgoda_magazine

 

 


Glen Moray Classic Peated - ytterst kvalitativ och välsvarvad whisky

Whisky och Bourbon Glen Moray Classic Peated Single Malt har legat på bourbonfat…
26 Apr, 2019

Årets första frilandsodlade färskpotatis

Mat och Restaurang Årets första frilandsodlade färskpotatis skördades kl 11.00 idag. Potatisodlare Jonas…
25 Apr, 2019

Nu återlanseras Innis & Gunns Mangoes on the Run – Mango IPA

Whisky och Bourbon I över 15 år har Innis & Gunn tillverkat öl…
23 Apr, 2019
Artikelarkivet