Francesco Marzola är Nordens bästa sommelier 2018

Livets Goda 18 Sep, 2018
Vin Tredje gången gillt! Efter två tidigare försök så kunde Francesco Marzola nu i helgen äntligen titulera sig Nordens bästa Sommelier. Tävlingen gick av stapeln i Oslo, Norge och det var en lång och tuff tävling innan vinnaren kunde koras.

Perrin & Moestue Nordic Sommelier Championship 2018 hölls i söndags vid Eddekoppen i Oslo och det var nio utmanare kvar som kämpade om titeln NM mästare.

Tävlingen startade med ett skriftligt prov, innehållandes 50 frågor, som de hade 45 minuter på sig av avklara. DE hade även en teoretisk blindprovning av tre viner och två öl. Kvartsfinalens sista uppgift var att prova och identifiera tre ostar; vilken typ av ost det var, från vilket djur de kom ifrån samt land. Varje ost skulle även matchas med ett nya världen-vin, tillsammans med en motivering.
I semifinalen skulle de återstående sex deltagarna visa deras kunskaper framför juryn genom att dekantera och servera ett gammalt vin med en besvärlig kork. Den andra uppgiften var att prova och identifiera fem olika mineralvatten och bestämma ursprung och varumärke på dessa.

När finalen återstod hade deltagarna minskat till tre, Francesco Marzola (Norge), Ellen Franzén (Sverige) och Rasmus Lunkov Marquart (Danmark). Här skulle kandidaterna blindprova sex drycker, samt öppna och servera en magnumflaska champagne till fyra gäster. En annan utmaning var att de hade fem minuter på sig att korrigera felen i en vinlista, samt para ett vin till den surf´n´turf vinnande Bocuse d’Argent rätten av kocken Christopher W. Davidsen. Kandidaterna skulle då välja rätt vin från Gaggenau kabinetten och servera fyra gäster.

Alla tre finalister gjorde en strålande insats på scenen, där de demonstrerade sin kunskap, men den som slutligen fick högst poäng, och därmed kunde titulera sig Norden Bästa Sommelier 2018 - var Francesco Marzola. Andraplatsen top Ellen Franzén coh följaktligen tog Rasmus tredjeplatsen.

Domare;
Huvuddomare: Merete Bø – Nordic Mästare 2008
Andrés Rosberg – Ordförande Association de la Sommellerie Internationale (ASI)
Béatrice Becher – Ordförande Sverige
Christian Aarø – Ordförande Denmark
Samuil Angelov – Ordförande Finland
Tolli Sigurbjörnsson – Vice-Ordförande Iceland
Heidi Hansen - Sommelier and Master of Wine student
Christina Suominen - Vice-Ordförande Finland
Tim Vollerslev - Vice.Ordförande Denmark

Tävlande Perrin & Moestue Nordic Sommelier Championship 2018:
Francesco Marzola – Park Hotell Vossevangen - Norge
Henrik Dahl Jahnsen - Bølgen & Moi - Norge
Ástþór Sigurvinsson - Blue Lagoon - Island
Taneli Lehtonen - Muru Ravintola - Finland
Kirsi Seppänen - Ravinteli Bertha - Finland
Mathias Jensen - Restaurant Frank - Danmark
Rasmus Lunkov Marquart - Restaurant Trio - Danmark
Ellen Franzén – Gastrologik – Sverige
Emma Ziemann - Thörnströms Kök - Sverige

Foto: Kristian Jøraandstad

Följ oss gärna på Instagram
@Livetsgoda_magazine

 

 


Gaja Barbaresco 2016 har landat

Vin Älskar man Nebbiolo kan detta vara ett av årets viktigaste…
19 Sep, 2019

Thomas Sjögren testar Scanpan TechnIQ

Mat och Restaurang Höstens stekheta nyhet från Scanpan heter TechnIQ! Det är en…
17 Sep, 2019

Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet