- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Franken – när växtläget får styra (del 3/4)

Bürgerspital zum Heiligen Geist i Würzburg

Och så har man då de ganska unika stiftelserna Juliusspital och Bürgerspital som verkat i flera sekel och som idag inte bara är betydande markägare men också bland de ledande. Dessutom återfinns Staatlicher Hofkeller i Würzburg, i Rosenbachpalatset. Tidigare hörde källaren och egendomen under den bayerska kungen men i och med avslutandet av monarkin 1918 tillföll det Bayern. Källaren är en av världens mäktigaste och byggdes redan för 900 år sedan. Man har även mark i samtliga delar av Franken och vinerna håller hög klass.

Utöver de stora så är Franken rikt på familjeägda egendomar och i denna artikel har vi lagt fokus på några av dessa; Hans Wirsching i Iphofen, Weingut am Stein i Würzburg, Horst Sauer och Rainer Sauer i Escherndorf, Rudolf May i Retzstadt samt Benedikt Baltes i Klingenberg.

Fokus vid denna genomgång av Franken har lagts på den senaste årgången, även om vi också provat buteljeringar som fått lite ålder, samt att få med en bra spridning av vingårdslägen. En majoritet av vinerna har provats blint av Livets Goda-redaktionen.

Med vid provningstillfällena: Anders Enquist, Erik Dahlström, Christoffer Enquist och Niklas Jörgensen. De som inte angetts med pris, artikelnummer eller privatimport (PI) kommer direkt från producenterna.

Juliusspital

Klassiska Juliusspital; Tyskland näst största vinegendom och med en historia som sträcker sig helt tillbaka till 1576 då Julius Echter von Mespelbrunn skänkte sin förmögenhet till stiftelsen som då skulle verka som ett sjukhus. Vingårdarna, idag närmare 180 hektar, köptes in löpandes och var ibland även betalning för vården. Under vinlusens härjande så köpte stiftelsen en hel del anrik mark i Franken när bönderna stod där utan inkomstkälla; inte minst i Iphofens toppläge Julius-Echter-Berg så var detta fallet. Men man äger vingårdar i många klassiska Frankenlägen, inte minst i Würzburger Stein och Escherndorfer Lump. Vineriet är en viktig inkomstkälla för att driva vidare stiftelsen med sitt sjukhus och ålderdomshem. Juliusspital importeras till Sverige av Enjoy Wine & Spirits AB.

2017 Würzburger Silvaner (artikel 6708 BS, 189 kr) Silvanerfrukt från vingårdar runtomkring Würzburg ger här själva sinnebilden av druvan med diskret fruktighet i form av päron, jordighet, grape och ett kryddigt anslag. Läskande i sin struktur med saftiga päron, vitpepprig kryddighet, jordig beska och citrus med ett stänk persika i bakgrunden. Ämnat för tidig konsumtion. 88/100

2017 Würzburger Stein Silvaner Erste Lage Ett steg upp och det indikeras också med erste lage-klassificeringen. Juliusspitals Stein-buteljering i 2017 har en skön mix av tropiskt och mogna päron samtidigt som det finns hintar av rökighet och honungskryddighet i en inbjudande stil. Smakprofilen skickar dig direkt till Franken-silvaner med maritima inslag, kryddighet, gråpäron och den fina lilla beskan som är så typisk. Upplevs inte helt ’fränkischer trocken’ utan det finns en rondör i finalen som charmar oss. 90/100

2016 Iphöfer Kronsberg Silvaner Erste Lage (artikel 79881, 228 kr) Skillnaden mellan Würzburg och Iphofen är markant trots att det inte är mer än drygt tre mil mellan. Kronsbergs keuperjord ger viner med större kraft men här finner vi även röda bär, vinbärsblad och en rikare framtoning med mer solmognad. Det röda inslaget i doften lurar även i smakprofilen och det är en extraktrik silvaner vi har här med fin renhet, stringens och krydda. 90/100

2016 Würzburger Stein Silvaner Grosses Gewächs (artikel 96225, 369 kr) Det här är vackert, tätt och med stor personlighet där inte minst hyacinthnyansen tillsammans med den färska aprikosen, nötigheten och apelsinzesten gör en nyfiken på hur det kommer agera i gommen. Men de många intrycken till trots så är det ett elegant bygge som förenar muskler med finess och där syran skär genom med precision. Gula päron, ylle och täthet bidrar också till en silvaner med stor framtidspotential. 93/100

2016 Würzburger Stein Riesling Grosses Gewächs I Tyskland sägs det att den enda druva som kan konkurrera med riesling kvalitetsmässigt är silvaner och när vi nu har de två druvorna bredvid varandra, från samma producent och toppvingårdsläge, ja då förstår vi resonemanget. Aromatisk riesling med tropiska undertoner som lierar fint med stenfrukten, en svag rökighet och grönska i form av vinbärsblad. Strukturen formligen skriker ut riesling men då med frankisk dialekt där strama persikotoner får uppbackning av en knivskarp syra som gör oss alldeles knäsvaga. 94/100

Bürgerspital zum Heiligen Geist

Stiftelsen Bürgerspital har en historia som går helt tillbaka till 1316 när Johannes von Steren och hustrun Mergardis skänkte sin bostad i Würzburg till staden. Kravet var att den skulle användas för att ta hand om de utsatta, fattiga och sjuka plus att kyrkan inte fick involveras utan det var stadens borgmästare som skulle ha hand om stiftelsen. Mer byggnader tillkom under nästkommande sekel när fler inflytelserika skänkte till stiftelsen och vingårdar kom då in i bilden för att finansiera verksamheten. Precis som Juliusspital så driver idag Bürgerspital ålderdomshem i staden, man tar hand om närmare 950 pensionärer, och man äger även ett stort antal hus och lägenheter i Würzburg som finansierar välgörenhetsverksamheten. För tre år sedan firades stiftelsens sjuhundraårsjubileum vilket skänker perspektiv till det arbete som lagts ner hos producenten som idag sitter på 110 hektar vingårdar. Ett urval av producentens viner importeras till Sverige av Sybaris Wine & Spirits AB.

2017 Würzburger Silvaner Trocken (artikel 71413 BS, 185 kr) Återigen ett bevis på hur bra instegsvinerna är i Franken och att torrt betyder just torrt. Det gamla uttrycket ‘fränkischer trocken’ är trots allt inget hittepå. Här blir det örtdrivet med syrliga päron och grönskaliga äpplen Plus den charmiga färskostkryddigheten som känns ärketypisk för silvaner. Torr smakprofil med något lägre syra, åtminstone jämfört med övriga viner från producenten, men med en syrlig citrustouch och kryddighet. Lättgillad i sitt rena anslag. 87/100

2017 Würzburger Pfaffenberg Silvaner (artikel 72808 BS, 225 kr) Bürgerspitals äldsta silvanerrankor växer här, i Pfaffenberg norr om Würzburg. Planterade 1971 i ett sydvästvänt läge på musselkalkrik jordmån innebär att druvorna även fångar upp solens sista strålar för dagen. Pfaffenberg är erste lage-klassificerat och i 2017 finner vi många igenkänningsmarkörer för druvan; kryddig färskost, gråpäron, jordighet och en sval diskret tropisk touch. Stilen är åt det lättare hållet men ändå med extrakt och precision och känslan är onekligen det av ett terroirvin. Läcker syrlighet. 90/100

2017 Würzburger Pfaffenberg Riesling (artikel 77829 BS, 219 kr) Följer sin kompis silvaner från samma läge i uppförande. Nedtonad riesling i elegant utförande med limesyrlighet, stenfrukter och försiktig blommighet. Det avskalade är även smakens signum och det är en fröjd att dricka riesling i så delikat utförande med fräsig syra visserligen men mer växtläge än maxad druvtypicitet. Bürgerspital är riktigt bra på att förmedla den känslan i vinerna. 90/100

2017 Würzburger Stein-Harfe Silvaner Grosses Gewächs Monopolvingården Stein-Harfe i hjärtat av Würzburger Stein ägs uteslutande av Bürgerspital och namnet får läget av den diagonala väg som går genom marken och som på avstånd ser ut som en harpa. 2017 är ett oerhört stiligt exempel på vingårdslägets uttryck. Kalkig lera utbrister chefredaktören när han får det blint i glaset och det är mitt i prick med tanke på att Stein-Harfe handlar om musselkalk och lera. Här finns även vegetala hintar med markerad citrus, stenfrukt och lätt rökighet; allt i en sval och ytterst sansad stil Smaken bär Bürgerspitals signum med syrlig stringens och gott om citrusfrukter som tillsammans med en kryddighet etsar sig fast länge i efterspelet. Rent, finessrikt och personligt. 93/100

2017 Würzburger Stein Hagemann Riesling Grosses Gewächs Ett unikt läge som donerats till Bürgerspital och namnet hämtas också från gåvogivaren. Här krävs det benmuskler för Hagemann har en sluttning på hela 75 procent! Sedan 1967 är läget planterat med riesling. Ett vin som sticker ut med tropiska äpplen, citroner, kvitten, modellera, stenkrossrökighet men ändå på ett modest vis. Likaså gomkänslan följer producentens signum med ett kryddigt fäste, syrlighet som får mungiporna att rycka av välbehag och en klingande ren stenfruktighet med persika i spetsen. Stannar kvar riktigt länge gör den också. 93/100

2017 Würzburger Rieslaner Spätlese Klart man måste ha med en rieslaner när Franken provas. Druvan som är en korsning av riesling och silvaner kom till norr om Würzburg, i Veitshöchheim, under 1920-talet och är väl mer eller mindre synonym med regionen. Och bäst lämpar den sig till ädelsöta viner som fått en kyss av botrytis. Men även som spätlese med mer modest sötma så flörtar den friskt med sinnena och bjuder här på tropiska frukter, färsk persika, honung och örtiga anslag i en inbjudande stil. Sötman är diskret men närvarande, fruktsyran kittlar behagligt och den lätta stilen med nedtonad alkohol om åtta procent gör vinet till en potentiell sommarhit på en uteservering. 89/100

2016 Veitshöchheimer Spätburgunder Precis norr om Würzburg och längs Main-floden så hittar du vinbyn Veitshöchheim, födelseort för rieslaner. Bürgerspital hämtar däremot sin pinot noir från byns lägen vid vattendraget och även om det ska erkännas att rött inte är producentens starkaste kort så är det ett charmant lätt rött vi har i glaset med typiskt tyska drag som vi känner igen från förr; örtighet, malört, körsbär och allt format i en lättsam, mjuk stil med rondör och nedtonad syra. 87/100

2016 Würzburger Stein Blaufränkisch R Något av en raritet att finna en lemberger, tyskarnas namn för blaufränkisch, i Würzburger Stein-läget. Och det är onekligen ett vin som hade kunnat lyfta en nivå till om man bara lagt ner kärleken till rostade fat. För här finns ett djup i körsbärsfrukten, bra fäste i gommen och struktur med pepprig krydda och alert syra. Så ut med fatgenerositeten och vinet kan bli riktigt intressant och gott! 88/100

Weingut am Stein

Det startade egentligen med fat för familjefirman am Stein då Ludwig Knolls farfarsfar startade ett tunnbinderi i Würzburg 1890. Det var först 90 år senare som Ludwigs far etablerade vineriet och 1990 tog sonen över och driver det idag tillsammans med hustrun Sandra. Normalt sett så är det endast de stora förunnat att äga mark i de mer klassiska lägena i Franken, mycket på grund av historien med stiftelserna som Juliusspital, men Ludwig Knolls Weingut am Stein hör till undantagen. Den privatägda firman sitter inte bara på mark i Würzburger Stein utan har även lägen i Innere Leiste som omgärdar fästningen samt vingårdar i en av hela Frankens främsta lägen cirka 20 kilometer från Würzburg; Stettener Stein. Sedan 2007 drivs egendomen biodynamiskt och vineriet är beläget med Stein-läget precis bakom husknuten. Vinerna importeras till Sverige av VinGourmet AB och samtliga är möjliga att privatimporteras.

2017 Würzburger Stein Silvaner Erste Lage (PI, 254 kr) Silvaners i grunden neutrala attribut är verkligen det som möjliggör för en att förstå Stein-lägets särdrag och vad det betyder för vinet. Sydläget, kalken och det branta läget har resulterat i ett vin med blommiga nyanser, fuktig jordighet, ett rökigt anslag och saftiga persikor som har mognaden och rikedomen typiskt för topplägena i Franken. Och så då den sköna luftiga och livliga smaken med distinkt pepparkryddighet, krispig stenfrukt och ett saftigt och inbjudande uttryck. Väldigt lätt att gilla. 91/100

2017 Würzburger Innere Leiste Riesling Erste Lage (PI, 276 kr) Runt fästningen Marienbergs södra sluttningar återfinns Innere Leiste, ett läge som med sina blott 10 hektar inte når upp till Würzburger Steins berömmelse men som är något av en ’insider’s secret’. Att det klassas som Erste Lage kan diskuteras då vi provat vin från lägen med större renommé men som inte når upp till detta. Weingut am Steins riesling balanserar fint mellan gröna äpplen, krusbär och en rökig touch samtidigt som det finns en stram grönska och diskret blommighet i vinet. Smaken fångar fint upp vad det handlar om; maritima inslag, rök, klingande ren mogen stenfrukt och syra som stramar samman. 92/100

2017 Vinz Silvaner Alte Reben (PI, 324 kr) maxad personlighet från de äldsta parcellerna i Stettener Stein-läget där rankorna snittar runt 50 års ålder. Dessutom har Ludwig Knoll en del äldre kloner här och dessa ger små druvor fyllda med aromatik. Här bjuds du närmast sinnebilden av vad silvaner handlar om med saftiga gråpäron, jordiga nyanser, örtagård, viss tropik och rökiga inslag. Rikedomen kan närmast uppfattas som övermogen men det är snarare läget som talar för smaken är distinkt med bestämt grepp, skärpt, ren frukt och syrlighet som får uppbackning av en precis syra. Lagring i betongägg och amfora förklarar den osande känslan. Något för terroirister! 93/100

2017 Vinz Scheurebe Alte Reben (PI, 324 kr) Knappast druvan med högst anseende i Tyskland men i händerna på rätt vinmakare så bjuder scheurebe på spännande aromer som gränsar till det yppigt vinbärsaktiga. Länge trodde man det var en korsning mellan riesling och silvaner men idag har den senare avskrivits föräldraskap. Sannolikt är det riesling och bukettraube som förenats. Gamla rankor från Stettener Stein och som lagrats i ek, betongägg samt amfora ger onekligen ett unikt vin med allt från aprikoser, färskost, gräsiga nyanser till ett rödbärigt drag på nosen. Vinbärspigg syra, citrusskal, saftiga plommon och aprikoser ger en viss fetmakänsla men ändå i en slank kropp med livlig känsla. Saknar något i mittpaletten och framkallar inte samma känslor som silvaner men gott är det lik förbaskat. 91/100

2017 Stettener Stein Riesling Grosses Gewächs (PI, 398 kr) Stettener Stein är en lektion i växtlägets betydelse för vinrankan och här bjuds man mer av detta än rieslingdruvans annars så omisskännliga aromatik. Ett stort vin, denna 2017, med en närvaro i glaset som berör och där stramt tropiska nyanser mixas med äppelsötma, krusbär och en trädgårdskänsla som är helt fenomenal. Ett vin som andas och lever. Att vi snackar riesling påminner oss ändå smakens elektriska syra om och den knivskarpa precisionen får sällskap av en fenolisk rikedom som integrerar den distinkta syran. Den kalkrika jordmånen i det extremt sluttande läget, vissa delar uppåt 80 procents lutning, stramar upp bygget och i det täta och långa avslutet bjuds man syrlig citron som stannar kvar länge i efterspelet. Stort vin som uppfostrats i betongägg och större fat och där frukten spontanjäst för att sedan lagras länge på sin fällning. 94/100

2016 Stettener Stein Riesling Eiswein (PI, 375 ml, 830 kr) Pur världsklass och man kippar lite efter andan när detta är i glaset. Att våga sig på eiswein i det här extremt krävande vingårdsläget, riesling dessutom som löper större risk att lossna från stjälken när de hänger in i december, ja det är värt sina hyllningar. Stort, omfamnande djup i bouqueten som startar med bakade äpplen, finaste saffran, tropiska nyanser och som toppats med det stelnade sockertäcket i crème brûléen. Pampigt ja men aldrig på bekostnad av fräschör; något som bekräftas av en sanslöst förförande smakrikedom med en rieslingsyra to die for. Energi, spänst, renhet och bara sprängfylld med intryck som inte vill lämna gommen; ja detta är ett eiswein som lirar med de största söta. Lär ha ett halvt sekel i sig. 98/100 

2015 Montonia Spätburgunder (PI, 398 kr) Jodå, han kan det där med pinot noir också och till detta toppvin så hämtas druvor från olika parceller i Würzburg och närliggande byn Randersacker. Lagring på använda barrique i ett år ger ett synnerligen finessrikt slutresultat med krutrökiga inslag mot en mörk botten där vi fångar upp såväl karamelliserade körsbär, lakrits och rosenstjälkar. Det är sensuellt och faten skänker ett kryddigt djup till helhetsintrycket. I gommen ett närmast dansant vin med stor pinosity och ljus rödbärig frukt där syran skänker extra klass samtidigt som kryddan stannar kvar länge. Den här blint bredvid mer namnkunniga fransoser hade varit skoj på riktigt! 94/100

Del 1 av Franken-resan finner du här, del 2 här och del 4 kommer den 18 augusti.