Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Frankful – en klimatsmart utmanare i tacohyllan

Frankful – en klimatsmart utmanare i tacohyllan

av Livets Goda

Goda nyheter för alla tacoälskare! Nu finns Frankful ute i butik – ett nytt varumärke med växtbaserade tacoprodukter som sätter klimatet i första rummet utan att tumma på smaken. Med bland annat tacofärs på ärtprotein och marknadens första veganska ”ost”-dipp ska man visa att klimatsmarta alternativ är de godaste alternativen.

Gör plats i tex-mex-hyllan – det finns en ny sheriff i stan. Frankful är en ny linje veganska tacoprodukter, gjorda på klimatsmarta råvaror och som kommer i klimatsmarta förpackningar. Bakom varumärket står Orkla Foods Sverige, som vill att det ska vara enkelt att laga mat som är både god och klimatvänlig.

–                    Idag finns det en stor efterfrågan på hållbar mat med lågt koldioxidavtryck, men som samtidigt är riktigt god. Vi valde att ta oss an en av svenskarnas mest älskade rätter, tacos, för att visa hur lätt det är att äta smart, utan att behöva göra avkall på smaken, säger Åsa Gisel, marknadschef på Orkla Foods Sverige.

Frankful lanserar sammanlagt tolv produkter, med allt från dippsås och tacokrydda till tortillas och vegansk färs. Flera av produkterna består delvis av räddade råvaror, det vill säga råvaror som annars skulle ha blivit till matsvinn. Till exempel innehåller delar av både Frankfuls Taco Sauce och Tangy Apple Salsa räddad tomatsås.

Bland de nya produkterna finns även något som allt fler efterfrågar idag: växtbaserade tacoalternativ. Frankfuls veganska rivna ”ost” är ett smakrikt alternativ som är baserat på kokosolja och som har 60 procent lägre klimatpåverkan än mjölkbaserad ost. På liknande sätt är en av juvelerna i kronan, den färdigkryddade veganska färsen, ett proteinrikt alternativ gjort på protein från ärtor. Detta färsalternativ har upp till 95 procent lägre klimatavtryck än svensk nötfärs.

–                    Klimatsmart mat handlar inte bara om råvarorna. Med förpackningar som är utformade för att bland annat underlätta återvinning ska vi på Frankful visa att det går att få det bästa av två världar: mat som är klimatsmart och samtidigt riktigt god! Den produkt jag ser fram emot mest att presentera är vår Ch**se Dip, den första veganska ”ost”-dippen på marknaden. Rund, krämig och med ett lågt klimatavtryck. Jag blir hungrig varje gång jag pratar om den, avslutar Åsa Gisel.

Frankfuls produkter finns ute nu i utvalda butiker runtom i Sverige.
Läs mer på www.frankful.se.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING