1

Frankrikes stolthet Cointreau till sommarens mat och drink

Cointreau får sin alldeles speciella bittersyrliga och eldiga sötma från noggrant utvalda apelsiner. Dess klassiska smak passar utmärkt i drinkar, bakverk och desserter. En smakfull mandelkaka smaksatt med fänkål, vispad crème fraiche och syltade apelsinskal.

Alkohol i matlagning är inget nytt, men utöver att blanda vin i en sås är det nog många som skulle klassa sig som nybörjare på området. Ett än mer outforskat territorium för de flesta är alkohol i bakning. Passar överhuvudtaget – exempelvis sprit – i söta bakverk?

Det tycker Annie Hesselstad, chefskonditor på kulturcentret Artipelag i Gustavsberg utanför Stockholm, som har tagit fram recept på bakverk som innehåller apelsinlikören Cointreau.

INGREDIENSER
till ca 15-20 st:

MANDELKAKA MED FÄNKÅL
200 g smör
175 g mandelmjöl
200 g florsocker
10 g vaniljsocker
5 g salt
4 g bakpulver
zest från 1 citron
20 g potatismjöl
5 g malen fänkål
200 g äggvita
mandelspån, mandelflagor eller hackad o-rostad mandel att toppa med

SYLTADE APELSINSKAL
2 apelsiner
300 g vatten
0.5 tsk salt
200 g socker
150 g vatten

COINTREAU-LAG
125 g vatten
125 g socker
100 g apelsinjuice
40 g Cointreau
10 g citronsaft

Så gör du:

MANDELKAKA MED FÄNKÅL
Sätt ugnen på 180 grader och förbered valfria silikonformar att baka i, muffinsplåt med formar går också bra (silikonform bör smöras)
Bryn smöret tills det blir gyllenbrunt, låt svalna av
Blanda alla torra ingredienser samt citronzest i en bunke, tillsätt äggvita och rör till en jämn smet
Tillsätt smöret och blanda tills det blir slätt
Fyll upp formarna till lite mer än hälften, toppa med mandel
Baka ca 18 minuter, låt svalna
SYLTADE APELSINSKAL
Tvätta apelsinerna noga och skala sedan av skalet (spara apelsinerna och använd juicen till lagen kakan ska doppas i)
Skär i tunna strimlor och koka upp 300 g vatten med salt, låt koka 1/2 minut och skölj sedan av skalet i kallt vatten
Koka upp socker och resterande vatten och låt skalen koka på medelvärme i ca 10 min
Låt svalna i sockerlagen
COINTREAU-LAG
Koka upp vatten, socker och apelsinjuice
Tillsätt Cointreau och citronsaft och låt svalna
MONTERING
Vispa upp 3 dl crème fraiche med 50 g florsocker tills det blir som lättvispad grädde
Ta ut kakorna ur formarna, doppa i den avsvalnade lagen och låt kakan suga åt sig ordentligt
Spritsa på den vispade crème fraichen och dekorera med syltade skal, rostad hackad mandel och fänkålsblast/dill