Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Fransk comfort food tar plats på Luzette

Fransk comfort food tar plats på Luzette

av Livets Goda

Mellan den 18–24 mars kan gäster på Luzette avnjuta den franska gratängen Tartiflette som gör ett tillfälligt besök på menyn, tillsammans med en utökad mängd viner från franska Alperna och Jura-regionen. Besöket är en del av Luzette’s fokus att lyfta nya, och för många oupptäckta, delar av det franska köket.

”Tartiflette är kanske inte den mest kända franska rätten här i Sverige, men är du i Chamonix finns det på varenda krog – det är lyxig comfort food och lite av Alpernas signaturrätt. Det här blir vårt sätt att erbjuda en liten bit av franska Alperna, mitt i Stockholm”, säger Johan Wilhelmsson, kökschef på Luzette.

Tartiflette är i sin enkelhet en ostig gratäng med potatis och rökt sidfläsk, toppad med den franska vitmögelosten Reblochon från Haute-Savoie. Rätten kommer ursprungligen från området Savoie i franska Alperna där den än idag förblivit en väldigt populär lunchrätt bland fransmännen. På Luzette får tartifletten sällskap av en stor mängd viner från alpområdet, och även närliggande regionen Jura. Vinerna serveras både som flaskor och på glas.

”Är du osäker på vilket vin du ska para maten med kan du alltid titta på vad de själva dricker i regionen maten kommer ifrån. I de franska Alperna är det mycket friska och ibland lite funky viner, och de gifter sig perfekt med ostarna från området. En av mina personliga favoriter till just tartiflette är Caveau des Jacobins från Château Béthanie i Jura, ett kraftigt vitt vin som är väldigt stiltypiskt”, säger Milovan Bulatovic, sommelier på Luzette.

Luzette är ett franskt brasserie beläget i den ursprungliga ankomsthallen på Stockholms centralstation. Utöver att servera klassiska franska rätter vill brasseriet också utforska och erbjuda alla olika delar av det franska köket, dels inom landets regioner, men även de som kan återfinnas utanför Frankrikes gränser.

Tartiflette et Vins les Alpes äger rum på Luzette 18–24 mars. Bordsbokning sker via hemsidan

RELATERAD LÄSNING