Hem Vinvärlden Frantzén utses till Sveriges bästa restaurang i årets upplaga av Livets Goda Topp20

Frantzén utses till Sveriges bästa restaurang i årets upplaga av Livets Goda Topp20

av Livets Goda

7:e april (prenumeranter på Livets Goda får den ett par dagar innan) butiklanseras 2015 års utgåva av Livets Goda Topp20 – Sveriges bästa restauranger, restaurangguiden som ser till kroggästens helhetsintryck och lägger stor vikt vid drycken. Totalt omfattar guiden i år 292 sidor med djupgående bedömningar, beskrivningar och intervjuer med restaurangchefer, köksmästare och sommelierer. De unika bilderna visar inte bara en del av världens vackraste gastronomi, utan även arbetet bakom kulisserna på några av landets bäst ansedda restauranger. Två nya kategorier utöver Topp20-listan Nytt för i år är två kategorier, ”Årets speciella omnämnande” samt ”10 restauranger som utmanar Topp20”. Den senare visar de restauranger som ligger närmast att ta en placering på den eftertraktade Topp20-listan. – Dessa 10 restauranger är de som knackar på dörren till Topp20 och ligger strax utanför listan, säger guidens chefredaktör Anders Enquist och tillägger: – Vi har från och med i år också kategorin ”Årets Speciella Omnämnande”, där vi presenterar en restaurang med ett starkt koncept och fantastisk mat men som inte kan ta en plats på Topp20 på grund av de bedömningskriterier vi har. I år utsågs Hoze i Göteborg som med sin eldsjäl José Cerdá ger gästerna en alldeles speciell och säregen sushiupplevelse. – På Hoze serveras enbart vatten till maten, vilket är fantastiskt, men för att hamna på Topp20 så krävs det mat & dryck i kombination för att nå det extra. I och med att Livets Goda är ett välkänt vinmagasin läggs givetvis stor vikt vid drycken i guiden. En bra och kvalitativ dryckeslista är ett måste, men den ska också vara genomtänkt, passa till maten och ha en vettig prisbild. Men igen, Jozé utdelar vad vi skulle kunna kalla en käftsmäll beträffande sushi, en underbar sådan. Dessutom är vattnet som serveras av utsökt kvalitet, säger Anders Enquist med glimten i ögat. Restaurangerna bedöms efter 37 olika kriterier Restaurangerna bedöms efter 11 huvudkategorier som vardera har flera underkategorier där man tilldelas olika poäng. Därefter granskar juryn totalpoängen och samtalar och diskuterar. Ett komplext bedömningssystem som är helt avgörande för att kunna belysa restaurangernas alla olika sidor och moment. Anders Enquist fortsätter: – Vi lägger mycket stort fokus på gästens totala intryck av en restaurang – allt från välkomnandet och upplevelsen av själva krogmiljön, till personalens kunskap och serviceutförandet, dryckerna och hur väl de samspelar med maten och personalens vilja att hjälpa gästen till en restaurangupplevelse. Vi bedömer också maten ur fler aspekter än vad den vanliga krogrecensenten tar fasta på. Varje restaurang besöks flera gånger Restaurangerna är oberoende geografiskt läge – de ligger över hela Sverige och alla restauranger har besökts vid flera olika tillfällen av juryn som består både av personer som arbetar professionellt inom branschen och personer utanför branschen som är mycket vana besökare på restauranger, inte bara i Sverige utan också i hela världen. – Även om restaurangerna i guiden presterar på topp finns det alltid detaljer som kan finslipas. Dessa skriver vi självklart också om. Det är mycket viktigt att en gäst känner sig trygg i våra rekommendationer, säger Anders Enquist. Årets Livets Goda Sommelier I samband med utgivningen av Livets Goda Topp20 – Sveriges bästa restauranger, så utses även årets bästa sommelier. Ett prestigefullt pris som under året arbetats fram av Livets Goda och i år är det fjärde gången priset delas ut. Utmärkelsen ”Årets Livets Goda Sommelier” omfattar förutom ett ovärderligt bevis på en fantastisk och betydande insats för en träffsäker mat- och vinupplevelse samt ett stort gastronomiskt kunnande, även ett stipendium på 10 000 kronor. Sedvanligt utses två sommelierer och förra året stod Fredrik Horn (Frantzén, Stockholm) samt Rubén Sanz Ramiro (Restaurang PM & Vänner, Växjö) som vinnare. – 10 sommelierer har blivit nominerade och den 15 april offentliggörs de två vinnarna. En ceremoni kommer att äga rum med de två vinnande sommeliererna på en ansedd restaurang i Stockholm, där även speciellt inbjudna gäster medverkar, avslutar Anders Enquist. LIVETS GODA TOPP20 – SVERIGES BÄSTA RESTAURANGER ÄR: 1. Frantzén, Stockholm 2. Fäviken Magasinet, Järpen 3. PM & Vänner, Växjö 4. M Dahlgren Matsalen, Stockholm 5. Esperanto, Stockholm 6. Gastrologik, Stockholm 7. Oaxen Krog, Stockholm 8. Shibumi, Stockholm 9. Operakällaren, Stockholm 10. Pubologi, Stockholm 11. Upper House, Göteborg 12. Råkultur, Stockholm 13. Thörnströms Kök, Göteborg 14. AG, Stockholm 15. SK Mat & Människor, Göteborg 16. Daniel Berlin, Skåne Tranås 17. Ekstedt, Stockholm 18. vRÅ, Göteborg 19. M Dahlgren Matbaren, Stockholm 20. Bhoga, Göteborg 10 RESTAURANGER SOM UTMANAR TOPP20 (UTAN INBÖRDES RANGORDNING): – Vollmers, Malmö – Djuret, Stockholm – Hotell Borgholm, Öland – Koka, Göteborg – Dorsia, Göteborg – Rolfs Kök, Stockholm – Sjömagasinet, Göteborg – Volt, Stockholm – Oaxen Slip, Stockholm – Nook, Stockholm ÅRETS SPECIELLA OMNÄMNANDE: – Hoze, Göteborg NOMINERADE FÖR ÅRETS LIVETS GODA SOMMELIER 2015: Avelino Montes – Sjömagasinet, Göteborg Johanna Platzek – Råkultur, Stockholm David Svensson – Pubologi, Stockholm Fredrik Horn – Frantzén, Stockholm Cathrine Suzeau – Koka, Göteborg Lars Andersson – Vinbaren Gondolen, Stockholm Mario E Moroni – Pontus! Matsal, Stockholm Mikael Nypelius – Bhoga, Göteborg Rubén Sans Ramiro – PM & Vänner, Växjö Sören Polonius – Esperanto, Stockholm Motiveringarna: Avelino Montes – Sjömagasinet, Göteborg För sin träffsäkra kunskap i yrket och med ett stort hjärta för vinets ursprung leder han elegant sina gäster genom middagen. David Svensson – Pubologi, Stockholm David växer djupare in i rollen som sommelier för varje år – väljer att servera tradition med modernitet på ett läckert och avslappnat vis till en meny i en ständig förändring. Fredrik Horn – Frantzén, Stockholm Med sin enorma passion hittar Fredrik alltid nya spännande etiketter att servera och han uppvisar en internationell och opretentiös vinfilosofi som är betydande för Frantzén som restaurang. Johanna Platzek – Råkultur, Stockholm Johanna briljerar med sitt djupa kunnande om det japanska köket och sätter perfekta drycker till menyer och sojasmaker som annars kan vara svåra att kombinera – hon gör den gastronomiska resan på Råkultur fulländad. Cathrine Suzeau – Koka, Göteborg Med gränslös passion för vinet ger Cathrine med träffsäker hand och inspirerande vinberättelser en extra dimension till Kokas fantastiska menyer. Lars Andersson – Vinbaren Gondolen, Stockholm En av Sveriges främsta sommelierer genom tiderna står med sin omättade passion och kunskap varje vecka i sin vinbar och serverar gäster från hela världen – vinkännare som amatörer. En livsviktig interiör i det svenska sommelierslottet. Mario E Moroni – Pontus! Matsal, Stockholm En trotjänare och levande legend som serverade svenska storheter på Pontus in the Green House och idag styr över ett självklart och ödmjukt sommelierhantverk i huvudstadens citypuls som ska träffa både kärleksparet, partyprinsessan och finansmännen. Mikael Nypelius – Bhoga, Göteborg Med ett kravlöst lugn och en oändlig kunskap och passion för drycker i alla nivåer och prisklasser tar Mikael hand om sina gäster. Han är sommeliersveriges svar på fotbollens Iniesta. Alltid i framkant med smakfulla och genialiska passningar. Rubén Sans Ramiro – PM & Vänner, Växjö Besitter en genuin professionalism och en imponerande kunskap som han levererar till bordet på ett avdramatiserat och ödmjukt vis. Få ramar in en måltid som denne spanjor som alltid tycks veta vad gästen tycker om. Sören Polonius – Esperanto, Stockholm I år har Sören hittat hem ordentligt på Esperanto där han får utrymme att på ett lekfullt vis komplettera Sayan Isakssons matkonst med sin gränslösa passion och skicklighet som sommelier.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING