Hem Whisky & Bourbon Franz Heiss Fond – här är vårens vinnare

Franz Heiss Fond – här är vårens vinnare

av Livets Goda

Franz Heiss Fond: Stort grattis säger Sveriges Bryggerier till Max Karlsson (Krönleins Bryggeri), Adam Andersson (Vega Bryggeri) och David Jonsson Buttery (Train Station Brewery) som är vinnare av vårens Franz Heiss Stipendier.

Franz Heiss Fond

Två gånger om året delar Sveriges Bryggerier ut utbildningsstipendier via Franz Heiss Fond för att främja ökad kompetens och tillväxt inom bryggeribranschen. Många stipendiater utbildar sig vid de tre yrkeshögskolor som erbjuder bryggeriteknisk utbildning i Ludvika, Nynäshamn och Kristianstad, men det finns också utbildningar utomlands som lockar. Normalt delar Franz Heiss Fond bara ut två stipendier, men tack vare en innestående utnämning har man denna gång möjlighet att göra ett undantag och belöna tre sökande med stipendier.

Max Karlsson från Krönleins Bryggeri belönas med Stora Franz Heiss Stipendiet på 50 000 kr. Max började på Krönleins Bryggeri för ett år sedan där han jobbar med filtrering. Han stormtrivs i branschen och går helhjärtat in för sitt arbete. Max ambition är att vidareutbilda sig till bryggeritekniker och klättra till högre positioner i företaget.

– Jag har en kollega som sommarjobbar hos oss på Krönleins som har läst den bryggeritekniska utbildningen i Ludvika. Den utbildningen skulle ge mig ökad förståelse hur och varför man genomför olika moment i bryggprocessen. På så vis kan jag vidareutvecklas och bidra till kontinuerliga förbättringar på bryggeriet, berättar Max.

Adam arbetar idag som bartender på Vega Bryggeris Taproom samtidigt som han studerar Bryggeriteknisk utbildning vid Campus Nynäshamn. Han drömmer om att så snabbt som möjligt gå bryggmästarutbildningen i antingen Köpenhamn eller Berlin.

– Jag vill lära mig så mycket jag bara kan om ölbryggning. Jag tror utbildning är nyckeln till att få en ännu bättre kultur kring mikrobryggerier. Entusiasmen finns redan. Branschen är smockfylld av inbjudande, passionerade, sociala, omtänksamma människor där alla tar hand om och hjälper varandra. Om jag kan kliva in med kunskap att dela med mig av kommer branschen att gynnas, förklarar Adam.

Tredje stipendiaten, David, jobbar idag som bryggare på Train Station Brewery i Knivsta där han visat på stor generositet med sin kunskap genom att coacha lärlingar och bryggarstudenter. David har siktet inställt på utbildningen Hållbar produktion och kvalitetsarbete i bryggerinäringen vid Campus Nynäshamn

– Jag brinner för att stoppa den globala uppvärmningen och vill utveckla hållbara bryggmetoder. Utbildningen kommer ge mig mer kunskap om labbanalyser och kvalitetsarbetet. Jag drömmer om att ha ett laboratorium på Train Station Brewery där vi också kommer kunna hjälpa andra bryggerier med analyser. Att hjälpas åt är viktigt för mig, säger David.

Brinner du för bryggeribranschen och vill vidareutbilda dig för att vidareutveckla den? Till hösten kommer fler möjligheter att söka utbildningsstipendier genom Franz Heiss Fond.

Franz Heiss Fond
Franz Heiss d.ä. föddes 1838 i Bayern och dog 1898 i Stockholm. Han var bryggare och industriman, bl a delägare i Hamburgerbryggeriet och en av initiativtagarna till AB Stockholms Bryggerier. Franz Heiss fond bildades 1937, 39 år efter hans död. Det var hans son, Franz Paul d.y. som också var bryggare, som lät instifta fonden. Fondens medel ska användas till studiehjälp åt svenska bryggerielever och bryggmästare samt till understöd åt behövande medlemmar av Svenska Bryggareföreningen.

RELATERAD LÄSNING