Franz Heiss stipendium går till livsmedelsmikrobiolog samt till ingenjör inom livsmedelsteknik

av Livets Goda

Sveriges Bryggerier delar två gånger om året ut utbildningsstipendier från Franz Heiss fond för att främja ökad kompetens och tillväxt inom bryggeribranschen. I november delas stipendierna ut till livsmedelsmikrobiologen Robin Bengtsson på Spendrups samt till Arvid Lindmark Måsbäck, utbildad civilingenjör i livsmedelsteknik som vill tillbaka till bryggerinäringen.

Kompetensutveckling är en avgörande faktor för att Sveriges över 400 bryggerier ska kunna fortsätta utvecklas positivt. För att stödja branschens kompetenshöjande arbete erbjuder Sveriges Bryggerier möjlighet att ansöka om två olika utbildningsstipendier via Franz Heiss-stiftelsen två gånger per år.

– Vår omvärld förändras snabbt, liksom tekniken och konsumenternas preferenser. Det är viktigt att vi fortsätter att ligga i framkant. Här är kunskap kring livsmedelsteknik och mikrobiologi ovärderliga baskunskaper. Det känns roligt och viktigt att kunna stötta medarbetare i branschen som arbetar med detta och hjälpa dem att bygga på sin kompetens ytterligare genom utbildningsstipendier från Franz Heiss fond, säger Anna-Karin Fondberg, vd Sveriges Bryggerier.

Stora Franz Heiss-stipendiet går till Robin Bengtsson, livsmedelsmikrobiolog på Spendrups

Sveriges Bryggerier har denna gång valt att ge Stora Franz Heiss-stipendiet till Robin Bengtsson som idag arbetar som laborant inom livsmedelsmikrobiologi och sensoriska analyser på Spendrups labb i Grängesberg. Robin har en bryggeriteknisk utbildning från Ludvika i ryggen som han har byggt på med utbildning inom livsmedelsmikrobiologi, utökad bryggeriteknik samt kurser hos VLB Berlin och även Rise i Göteborg. Nu har han siktet inställt på Master Brewery-kursen på UC Davis i USA, som han hoppas kunna genomföra online parallellt med jobbet på Spendrups.

– Jag ser utbildningen som ett stort steg för mig där jag kommer öka min kunskap inom bryggeribranschen och göra vårt arbete tillsammans på labbet på Spendrups lättare. Jag gillar att dela med mig av kunskap och bli en del i våra problemlösningar. Jag hoppas även i framtiden kunna bidra och utveckla både mig och de runt omkring mig, säger Robin Bengtsson.

Lilla Franz Heiss-stipendiet går till Arvid Lindmark Måsbäck, civilingenjör inom livsmedelsteknik

Lilla Franz Heiss-stipendiet går till Arvid Lindmark Måsbäck som är utbildad civilingenjör i livsmedelsteknik och idag arbetar som produktutvecklare inom växtbaserade mejeriprodukter. Arvid har tidigare haft flera roller inom bryggeribranschen och för att förverkliga drömmen att återigen jobba på ett bryggeri vill Arvid läsa the Institute of Brewing and Distillings “General Certificate in Brewing” samt “Diploma in Brewing”. Arvids civilingenjörsutbildning, erfarenhet inom produktutveckling samt vidare bryggeristudier kommer att vara en stor tillgång för branschen.

– Jag har tidigare jobbat som bryggare, labbassistent och processoperatör och länge velat ta mig tillbaka till bryggeribranschen. Min erfarenhet när jag sökt jobb det senaste året är dock att många arbetsgivare söker folk med en specifikt öl- och bryggeriinriktad utbildning. Tack vare stipendiet kommer jag att komplettera med detta. Jag ser fram emot att vidareutbilda mig, fördjupa mina kunskaper och kunna använda min utbildning och tidigare erfarenhet till att återigen komma in i bryggeribranschen, säger Arvid Lindmark Måsbäck.

Till våren kommer en ny möjlighet att söka utbildningsstipendier genom Franz Heiss Fond.

Två stipendier delas ut två gånger om året i Franz Heiss namn

Franz Heiss-stipendierna består av två stipendier: Stora Franz Heiss-stipendiet på 50 000 kr som är exklusivt för personer som arbetar vid ett medlemsföretag i Sveriges Bryggerier, och Lilla Franz Heiss-stipendiet på 25 000 kr som är öppet även för personer som inte har anknytning till Sveriges Bryggerier eller bryggeribranschen ännu.

Utbildningsstipendierna finansieras genom Franz Heiss fond som startades 1937. Sedan 2022 delas stipendierna ut två gånger per år. Tidigare stipendiater har framför allt varit intresserade av de bryggeritekniska utbildningarna som erbjuds på yrkeshögskolorna i Ludvika och Campus Nynäshamn. Det finns även stipendiater som studerat utomlands eller valt att fördjupa sina kunskaper kring exempelvis utveckling av ekologisk öl, mikrobiologi, glutenfri öl samt humleodling.

Franz Heiss fond

Franz Heiss d.ä. föddes 1838 i Bayern och dog 1898 i Stockholm. Han var bryggare och industriman, bl a delägare i Hamburgerbryggeriet och en av initiativtagarna till AB Stockholms Bryggerier. Franz Heiss fond bildades 1937, 39 år efter hans död. Det var hans son, Franz Paul d.y. som också var bryggare, som lät instifta fonden. Fondens medel ska användas till studiehjälp åt svenska bryggerielever och bryggmästare samt till understöd åt behövande medlemmar av Svenska Bryggareföreningen.