Hem NyheterVinnyhet Fredag den 13:e mars lanseras Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng Sec 2016

Fredag den 13:e mars lanseras Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng Sec 2016

av Christoffer Enquist

Klockan 10:00 fredag den 13:e mars lanseras Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng Sec 2016. Vinet kommer från sydvästra Frankrike, nästan halvvägs mellan Biarritz och Toulouse. Systembolaget har köpt in 2400 flaskor som kommer att distribueras till ett flertal butiker runt om i landet.

Anders Rüster på Moestue Sverige beskriver vinet så här, ”doften är uttrycksfull med en frisk doft av aprikoser, tropisk frukt och ananas. Smaken är mycket frisk med generös frukt och en lång komplex mineralbetonad eftersmak. Och precis som en torr tysk riesling har Cabidos Gaston Phoebus en liten restsötma, 8 gram/liter, men den höga syran gör att vinet upplevs som torrt. Den lilla restsötman gör vinet delikat och enkelt att kombinera med många olika sorters mat som t ex. till rätter med fisk, skaldjur, kyckling och ljust kött. Gifter sig även utmärkt med asiatiska smaker”.  ​

Vinet tillverkas av 100% Petit Manseng som skördas för hand i små backar för att inte skada druvorna. Man använder små pressar och tusen liters tankar för att kunna vinifiera olika lotter separat. Jäsningen sker i små ståltankar och efter det lagras vinet 12 månader i 2-3 år gamla Bourgognefat.

Château de Cabidos som är grundat 1419 är en liten familjeägd producent strax söder om byn Cabidos. Vinmakare sedan 2007 är Madame Méo Sakorn-Sériès. Méo är något så ovanligt som en thailändsk vinmakare i Frankrike. Hon utsågs av Guide Hachette 2020 till årets vinmakare i sydvästra Frankrike för sina fantastiska Petit Manseng-viner. Hon har även fått Ordre national du Mérite av den franska presidenten för sina insatser inom jordbruksnäringen.

Château Cabidos har 9 hektar vingårdar varav 7 hektar är planterade med Petit Manseng. Jordmånen består av kalkhaltig lerjord med högt inslag av stenar och grus vilket ger bra dränage.

Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng Sec 2016, IGT Comté Tolosan
Varunr: 95411 | pris: 169 kr | 750 ml | alk.halt 14,5%.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING