Hem Vinvärlden Fredagens champagnetips från Björnstierne: Henri Abelé &#39Brut Traditionelle&#39

Fredagens champagnetips från Björnstierne: Henri Abelé &#39Brut Traditionelle&#39

av Livets Goda

Efter en kortare tids förflyttning till Ludes är champagnehuset i dag tillbaka i Reims. José Ferrer Sala på spanska Freixenet blev så förtjust i Abelés viner på en provning att han köpte firman 1985. Underbare Barcelonasonen Pedro Bonet driver verksamheten i dag och Spanien är främsta exportmarknad. Abelés viner som görs av vinmakaren Franck Nicaise präglas av en renhet och lätthet som påminner en hel del om Henriot. Huset är mest känt för att degorgering à la glace uppfanns i dess källare. De flesta vinerna kan med fördel drickas tämligen unga. Hittar ni viner från Collection-serien är det bara att gratulera! HENRI ABELÉ ‘BRUT TRADITIONELLE&#39 | Reims | Champagne | Frankrike | Henri Abelé | importör: Menigo | Restaurangsortimentet pris 315 sek | 35PN 25PM 40CH | TASTING NOTE &#39En mycket klassisk standardchampagne med fin brödighet angenäm vaniljtouche och frisk äppeldriven frukt med bra mineralbalans. Druvorna kommer från sex toppbyar som ger fin struktur och bredd. Jag uppskattar mycket tonerna av vita persikor och aprikoser. En härlig matchampagne till höstens middagar. Tänk kantareller, kalvbräss och anklever, men kanske i inte tillsammans(!). Detta är en champagne som jag inte smakat sedan tiden jag jobbade på Sjömagasinet. Välkommen tillbaka till min champagnevärld!&#39 BJpoints 88(90)

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING