“Druvor planterade i de kalkrika och alluviala jordmånerna är de traditionella för Champagne och pinot meunier står för den största delen med 78 procent med resterande delar bestående av chardonnay 13 procent och pinot noir 9 procent. Maria Thuns månkalender ledsagas både i vingården och i vineriet. En del av skörden vinifieras i ekfat för att erhålla kontrollerad oxidation vilket ger viner med generositet, medan resterande jäser i tank. Det här är en champagne som vi druckit flera gånger till mat. Prova carpaccio på oxfilé med lite ruccola, hyvlad parmesan och olivolja. Eller varför inte leta reda på ostronblad som du skvätter ner med några droppar citron. Fantastisk combo! Vi provar cuvéen Origin’Elle Extra Brut som finns på Systembolagets ordinarie sortiment: Vinet är vackert halmgult med vattenklar kant. Doften är hustypisk med sin ungdomlighet och sin fruktiga karaktär med fina inslag av blommor. Smaken är torr, frisk, blommig och gulfruktig med pigga bubblor. Toner av jäst och färska champinjoner följer efter fruktigheten och bidrar till ung fräschör. Eftersmaken är medellång och avslutningen är citrusfrisk och ren. Ett fantastiskt och jättegott alternativ till de stora husens viner i samma prisklass som inte alltid håller vad de lovar. FRANCOISE BEDEL CUVÉE ORIGIN’ELLE EXTRA BRUT NR 7874 /316 KR / 89 LGP Fakta: Till största delen från årgång 2004 med reservevin från 2003 och blandning bestående av 57 procent pinot meunier, 32 procent chardonnay och 11 procent pinot noir jästa i dels ekfat dels tank och sedan lagrats med jästfällningen i flaska 5 år. Restsötma 3.5 gram per liter I provningspanelen: Erik Dahlström, Henrik Langborg, Christoffer Enquist och Britt-Louise Berglund”
Fredagschampagnen – Françoise Bedels ”Cuvée Origin’Elle Extra Brut”
907