Hem Whisky & Bourbon Fredagsgodis; Chokladtryfflar och whisky

Fredagsgodis; Chokladtryfflar och whisky

av Livets Goda

Chokladtryfflar

Ingredienser (12 medelstora tryfflar)
100 g mörk fin choklad, ca 70 %
150 g vanlig blockchoklad av god kvalité
8 cl Old Pulteney 12år
50 g smör
0,5 dl grädde
50 g socker
1 dl kakao/liten nypa salt att rulla tryfflarna i

GÖR SÅ HÄR
Finhacka chokladen och lägg den i en mixer. Värm Old Pulteney 12 år, smör, grädde och socker. Slå den varma blandningen över chokladen och mixa tills den smält. Har inte all choklad smält så lägg över i en bunke och smält några sekunder i taget med omrörning efter i mikron. Kyl tryffelsmeten i kylen någon timme tills den stelnat. Forma små tryfflar i storlek som valnötter och rulla dem sedan i kakao/salt-blandningen på en tallrik. Lägg tryfflarna i en burk klädd med bakplåtspapper. Förvara svalt.

Whiskyn till:
Old Pulteney 12 YO, 91p
NR 10465, 40%, 349 kr
En 12-åring som vuxit till sig och fått mer pondus och kryddigt bett under de senaste åren men dansstegen är fortfarande fjäderlätta och luftiga och en god smak har inte fått mindre prioritet. ”Tolvan” går inte på kraft, humöret är mer följsamt för att inte säga skönt trivsamt och skonsamt. Faten har en bra karaktär och uppträder sensitivt. Viss maritim sälta med tobaks och lakrits präglar fruktigheten som har en lättsam sötma i sig och en viss citrusvind ger ett fräscht anslag. I avslutet ligger en läderbeklädd humidor och ruvar. Som sagt, fin utveckling på den här.

Mer inspiration finner ni i vår Receptbank på hemsidan här >>

 

Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!

En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING