Hem Mat & Restaurang Fredagsinspiration – Château Belgrave med grillad majskyckling

Fredagsinspiration – Château Belgrave med grillad majskyckling

av Livets Goda

Grillad majskyckling från Bjäre med rotfrukter och rökt sidfläsk (För 4 personer) Kyckling och rotfrukter 1 hel, färsk majskyckling Ca 30 g smör Japansk soja 800 g mandelpotatis 2 rödlökar 4 morötter 3 krossade vitlöksklyftor 200 g rökt sidfläsk Olivolja Salt Peppar Så gör du: KYCKLING & ROTFRUKTER Skär ca 10 g smör i små tärningar och placera ut under skinnet på kycklingen. Smält resterande smör (ca 20 g) tills lätt flytande och blanda ut med 5- 8 tsk soja och en liten skvätt olivolja. Pensla blandningen över kycklingen ordentligt och placera i mitten på en ugnsplåt. Hacka upp rotfrukterna i lika stora delar och fördela ut vid sidan om kycklingen på plåten. Skiva sidfläsket i små tärningar och blanda ut med rotfrukterna. Ta vitlöksklyftorna (skalet behöver inte avlägsnas) och tryck till med bredsidan av en kniv så att klyftorna krossas. Lägg ut på plåten. Salta och peppra lätt och ringla över lite olivolja på rotfrukterna. Låt stå i ugnen på 200 grader i cirka 60 minuter (tills innertemperaturen är 75 grader), avsluta på 275 grader de sista fem minuterna för maximalt krispig yta på skalet. Servering Lägg upp allt på ett fint fat och servera och använd skyn från plåten som sås. 2010 Château Belgrave (art.nr 3925 / 750 ml / 399 kr (1500 ml – 849 kr) Ett mjukt, välstrukturerat och koncentrerat vin med ej mödosamma, fruktiga tanniner. Mörk finstämd frukt där körsbär, plommon, ett uns kaffe tobak, fat, ceder, krydda och örter levereras vackert i ursprungstypisk stil. Det är rent och elegant med en ypperlig dagsform samtidigt som det finns stringens och källarpotential. Syran i vinet tillför elegans och fräschör till maten. De animaliska fetterna i rätten kombineras utmärkt med de ursprungstypiska dragen i vinet och matchningen blir sammantaget klockren där de båda komponenterna musicerar med varandra på samma villkor, och i kör.”

RELATERAD LÄSNING