Fredagsinspiration - Ett herrejösses-vin med kött och godsaker

Livets Goda 16 May, 2019
Vin Clarendelle – bara namnet eller åsynen av flaskan får oss på redaktionen att bli varma i själen, och med årgång 2015 slog man knut på sig själva - vilket vi rekommenderat er läsare om. Och gång på gång har vinet, med all rätt, sålt slut Systembolagets lager. Bortsett från att vinet i sig är en herrejösses-upplevelse för en human insats, så är det ett alldeles utmärkt vin till mat, som i exemplet här. Fredagsinspiration i form av flapsteak, potatis och bearnaisesås.

För att påminna er om vinets förträfflighet följer här chefredaktör Anders Enquists omdöme av Clarendelle Rouge 2015

Prolog:
Låt mig direkt fastställa att det ni nu kommer att läsa om detta vin är inget romantiskt lyckoflum eller känslomässigt okontrollerat dravel. Det är fakta och inget annat, om än fortfarande skrivet i det emotionella stadiet över lyckan att konstatera att denna lilla Bordeauxpärla mår bättre än någonsin. Domaine Clarence Dillon och Haut-Brion har helt enkelt med denna årgång spikat vinet och en gång för alla borde de flesta tvivlarna ödmjukt fokusera sina munnar till att låta vinet kliva in i gommen istället för att låta annat ofokuserat nonsens komma ur samma munnar. Som man säger: låt vinet tysta mun…    

"...gång på gång så konstaterar vi att det är svårt att finna ett bättre Bordeauxvin i denna prisklass."

Epilog:
Mörk solmogen moccafierad plommon och körsbärs frukt med riklig kryddspänst och fruktsötma tar emot oss i den omedelbara inledningen efter öppnandet av buteljen. Eller rättare sagt, exploderar alldeles underbart. Så sakteliga smyger det efterhand fram toner av cassis, ceder, tobak och alla de klassiska attribut vi så ofta associerar med ett riktigt bra Bordeauxvin och det mineraliska underlaget i vinet börjar jobba på allvar och centrifugerar vinets inledande kraft och leder in pjäsen åt det eleganta och finstämda spåret där en silkigt sandig tanninelegans kliver in och ger vinet dess konturer och skärpa i linjerna. Syran i frukten som funnits där dolt inledningsvis visar sig också mer offentligt och allt formar sig under resans gång till en samspelt och sammansvetsad stark melodi som biter sig fast och kommer att spelas länge och väl in i framtiden. Jag kan nu inte hålla mig ifrån att citera titeln på ett spår från Talking Heads fantastiska album ”Remain In Light” i mina funderingar: är detta ”Once In A Lifetime” i fråga om hur alla delar och moment i vinet synkroniseras så vackert? Vi ska väl inte hoppas att så är fallet men ändå, funderingen är befogad.                

Ja, Clarendelle Rouge 2015 är ett litet masterpiece i prisklassen!

92+ poäng / Livets Goda

Clarendelle Rouge 2015 
Art.nr 3147, 13,5%
Pris: 189 kr
Bordeaux, Frankrike

Vinet beställer ni via Systembolaget här >> 

Maten till då, ja varför inte slänga ihop detta till fredagsmiddagen?
Flapsteak, potatis och bearnaisesås


Ingredienser:
800 gr flap
600 gr Amandine potatis
4 stora morötter
1 burk Mannerströms bearnaise
2 vitlöksklyftor
25 gr smör
Torkad timjan
Salt/peppar

Så gör du:

Potatis/Morötter
Skölj av potatis och skär i klyfter. Skala morötterna och skär i stavar. Lägg i en ugnsform. Krossa 2 vitlökskyftor med bredsidan av kniven (låt skalet vara kvar), lägg dessa i ugnsformen och salta därefter potatisen och krydda med timjan, ringla över lite olja och rör om. Sätt in i ugnen på 225 grader i cirka 30 minuter. Rör om då och då.

Flap
Salta och peppra köttet och ringla över lite olja, ”massera” sedan in kryddorna så att det täcker köttet. Låt marinera i rumstemperatur i ett par timmar.
Hetta upp en stekpanna och ringla över lite olja och smör. Stek köttet hastigt på alla sidor så att du får en täckande stekyta och ta sedan av pannan. Lägg köttet på en plåt och ställ in i ugnen på 225 gr i cirka 20-30 minuter (beroende på tjocklek, tills innertemperatur är 52-53 grader, medium rare). Ta ut köttet och låt vila på en skärbräda i ca 5-10 minuter.

Servering:
Skär upp köttet i tunnare skivor och lägg på tallriken tillsammans med potatis/morötter och en klick bea. Enjoy!

 


Thomas Sjögren testar Scanpan TechnIQ

Mat och Restaurang Höstens stekheta nyhet från Scanpan heter TechnIQ! Det är en…
17 Sep, 2019

Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet