“Ingredienser (ca 4 portioner) 4 benfria laxkotletter med skinn olja att steka i Parmesan/citronsås: 40 g smör 3 msk mjöl 3 dl mjölk 2/3 citron 100 g parmesanost svart peppar och salt Grillat grönt: 2 påsar svartrötter à 375 g 1 purjolök 1 knippe grön sparris Tillagning Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg i kotletterna med skinnsidan ner. Stek till skinnet är knaprigt och laxen är nästan klar. Vänd laxen så den får lite färg på köttsidan. Var försiktig så att inte bitarna går sönder. Smält smöret i en sauteuse eller rymlig kastrull. Pudra ner mjölet under omkörning så det inte blir klumpar. Späd med mjölken och pressa i citronen. Riv parmesanosten och rör ner i såsen. Smaka av med nymalen svartpeppar och rikligt med salt. Skala svartrötterna och dela dem i decimeterstora bitar. Putsa purjon och skär även den i decimeterlånga bitar. Skär av nedersta roten av sparrisen. Blanchera alla grönsaker lätt i rejält saltat vatten så de fortfarande är “”al dente””. Spola av dem i kallvatten direkt när de är klara, torka av dem med hushållspapper och gnid in dem i lite olja. Grilla sedan grönsakerna i grillpanna till de får fin färg. Servering: Arrangera grönsakerna snyggt på tallrikarna. Lägg en laxbit ovanpå varje och avsluta med rikligt med sås. Foto: Magnus Skoglöf”
Fredagsinspiration – Grillad laxkotlett med parmesan/citronsås och grillat grönt
1,K