Hem Mat & Restaurang Fredagsinspiration – ”Punschrulle” med romtwist

Fredagsinspiration – ”Punschrulle” med romtwist

av Livets Goda

Recept: ”Dippans” Romrulle
Ca 10 st

Ingredienser:
50 g rums tempererat smör
200 g digestive
2 tsk kakao
Diplomático efter tycke och smak (var inte rädda för att trycka på lite med romen)
300 g grön marsipan
Florsocker till utkamning
100 g mörk choklad 70 %

Så gör du:
Mixa ihop smör, smulad digestive, kakao och rom i en matberedare. Knåda därefter ut degen till avlånga rullar (eller fyll degen i en spritsrulle för en mer jämnformad rulle). Kavla ut marsipanen med hjälp av florsocker. Rulla in (Eller spritsa ut) degen i marsipanen och dela i lagom långa bitar.
Smält mörk choklad och doppa ändarna. Låt torka på ugnsgaller eller bakplåtspapper.

Diplomático Reserva Exclusiva
Art.nr 356 (700 ml) 40%, 525 kr, 93 LGP

(På samma artikelnummer finns romen även i ett 12-pack á 50 ml (625 kr), halvflaska á 355 ml (265 kr) och i den mäktiga dubbelmagnumen á 3000 ml för 2 369 kr)

Romen:
Massiv och komplex doft och smak med förnimmelse av mogen fall- och tropisk frukt, kola, nougat, kakao, diskret vanilj, muscovadosocker och nästan lite örtiga rosmarintoner. När sedan lite lätta russintoner, plommon, nötter, och kanderad apelsin ger sig till känna längre i mot slutet kan vi ana att det finns en viss mogen ådra i denna rom där sötman elegant smeker åren balanserat och där strukturen är silkigt elegant. Japp, det finns många ingredienser här och de spelar alla i samma lag och vill vinna matcher, så de håller ihop och stöttar varandra. Faten uppträder coach och vårdar de sina med fingertoppskänsla.
I Diplomáticos rom råder således fullständig harmoni, och inte blir det sämre tillsammans med en klassisk sötsak. Dags för ”Swedish Fika” på riktigt….!

Till rullen:
Romen lirar ihop så ypperligt med romrullens toner från mandlar, marsipan och arrak, samtidigt som det skapas fruktiga vindar från äpple och päron. Detta är en livsfarlig kombination med en vanlig punschrulle, men med rommen som spets i anrättningen finner vi nya nivåer av godhet. Romen gör dessutom att rullens sötma försvinner och eftersmaken blir torr och skönt stram med goda smakefterdyningar av anrättningen, vilket i sin tur gör att vi vill ta ett glas och en rulle till. Ibland är de enklaste kombinationerna de bästa, det visas inte minst här.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING