Hem Mat & Restaurang Fredagsinspiration: Ugnsrostad kyckling, några grönsaker och mangosås

Fredagsinspiration: Ugnsrostad kyckling, några grönsaker och mangosås

av Livets Goda

Recept för 4 personer

4 st kycklingklubbor

LIMEGRILJERING
0,5 dl limejuice
1 dl olivolja
4 vitlöksklyftor
1 msk chilipulver
1 tsk salt

GRÖNSAKER
12 minimajs, grovt hackade
3 gula lökar, grovt hackade
1 röd paprika, strimlad
1 gul paprika, strimlad
Bladen från två-tre kvistar rosmarin
Några blad hackad basilika
Salt & Olivolja

MANGOSÅS
Smör att fräsa i
1 shalottenlök, fint hackad
1 msk curry
2 dl grädde
2 st mogna mango, skalade, urkärnade och grovt
hackade
1 msk bra balsamvinäger

Salt

KYCKLING, LIMEGRILJERING OCH GRÖNSAKER
Blanda alla ingredienser till griljering och mixa med stavmixer. Lägg
kycklingklubborna i en plastpåse, häll över griljeringen och massera in den ordentligt. Har du tid får du gärna låta kycklingen marineras några timmar i påsen
eller över natten. Fördela ut grönsaker och örter på en ugnsäker form. Släng några nypor salt över och ringla lite olivolja över. Blanda väl.
Lägg sedan kycklingen på samma plåt som grönsakerna och rosta i ugnen på
175 grader under 30 min. Höj sedan värmen till 225 grader och grilla 15 minuter
till.

MANGOSÅS
Fräs löken mjuk tillsammans med curryn i en klick smör. Slå på grädden och koka
ihop ca 5 minuter. Lägg i mangon och koka ihop ytterligare 5 min. Mixa allt. Håll
varm och smaka av med salt och eventuellt mer curry. En sås som blir godare ju
längre den får stå. Spetsa med ett mönster från balsamvinägern.

SERVERING
Lägg upp en klubba per tallrik med en slev rostade grönsaker. Häll över rikligt
med mangosås.

 

Drycken till: Kukko Helles (glutenfri)
ART.NR 1212, 11,80 KR, 330 ML, 87 LGP

ÖLET

En lättsam lager med balanserad sötma, fin humlesmak, bra syra och brödighet, en skön peppartwist och citrusskal som ger grunden i ölen en skön edge, tillsammans med lager och struktur. Det framkallas även en pilsnerkänsla som tillåter lite rökiga toner av tobak. Avslutet fylls även upp av en rofylld beska som ger stuns och karaktär. Är det den perfekta bastuölen? Ja, men den är även utmärkt partner till mat, som i exemplet här.

TILL MATEN
Maltsötman möten mangons karaktär på ett fint vis och överlag skapas det en kryddigare stämning samtidigt som ölen i sin tur också på ett bakvänt vis dämpar kryddigheten. Hängde ni med på det? Citrustonerna i brygden möter sedan även syran i såsen på ett finurligt vis och skapar en fylligare struktur. Vi pratar fräschör, vi pratar substans, vi pratar teamwork, vi pratar kryddcresendo och vi pratar gott i gott…

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING