Hem Mat & Restaurang Fredagsinspiration – Vildsvinsragu

Fredagsinspiration – Vildsvinsragu

av Livets Goda

Vildsvinsragu
Ingredienser (4 personer)
VILDSVINSRAGU
500 g vildsvinsfärs
10 enbär (viktigt)
2 kvistar timjan
2 lagerblad
2 msk tomatpuré
1 tärning kycklingbuljong
2 dl gott fylligt rödvin
1 tsk strösocker
50-100 g smör
Salt
Peppar
SOFFRITTO
1 stjälkselleri fint hackad
1 morot, fint hackad
1 gul lök, fint hackad
1 msk smör
PASTA
250 g tagliatelle eller papardelle
Salt
Peppar
TILLBEHÖR
Parmesan
Salt
Peppar

Så gör du:
VILDSVINET OCH SOFFRITTO
Finhacka grönsaker för en soffritto och låt dem svettas i pannan. Fräs sedan vildsvinsfärsen under omrörning tills den är genomstekt. Slå på vinet och låt reducera till hälften eller ännu mindre så att vinet kokas in i köttet. Lägg i övriga ingredienser och slå sedan på vatten så att allt täcks. Låt puttra i minst 3 timmar och rör om lite och då. Börja därefter smaka av och krydda med salt och peppar samt smöret som verkligen behövs men du får själv känna efter om du vill ha 50, 60, 70 eller 100 g – det är en smaksak.

PASTA
Koka upp rikligt med vatten och 2 tsk salt. Lägg i pastan när vattnet kokar ordentligt. Koka enligt anvisningar tills
pastan är al dente. Häll av och smaka av med olja, salt och peppar.

SERVERING
Lägg upp pastan på en djup tallrik och sleva över ragun. Rör om försiktigt utan att stöka ner tallriken. Ringla din bästa olivolja över och riv parmesan efter tycke och smak.

Vinet till:
2012 Ser Lapo (nr 2208, 189 kr)
Precis som sig bör bjuder Ser Lapo på en inbjudande, elegant, polerad smekning av lavendel, lakrits, sälta, rostade fat, fuktiga cigarrblad och ett möte med yppig röd körsbärsfrukt och svarta vinbär. Allt vilar på en mineralisk grund som ger skärpa och diskant. Kanske finner vi örtigheten och syran mer markant framträdande i denna årgång och det uppskattar vi när det ligger på en elegant, balanserad nivå som det gör här och efter ett par timmars luftning kommer Ser Lapo in i toppform. 
Ser Lapos själ glöder och tillsammans med en vildsvinsragu ges glöden mer energi. Vinets syrliga elegans bär upp rättens smakrika och rustika koncentration och läckra hintar av vilt, och ju mer tålamod du har i kokningen, desto större blir belöningen.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING