Hem Mat & Restaurang Fredagsinspiration, Vinet & Maten – Zenato Valpolicella till Wallenbergare

Fredagsinspiration, Vinet & Maten – Zenato Valpolicella till Wallenbergare

av Livets Goda

Fredagsinspiration, Vinet & Maten – Zenato Valpolicella Classico 2014 Detta vin bjuder initialt på nyanserade inslag av mörka körsbär, choklad och örter i stil med pinje och rosmarin. En naturlig, mörk sötma framträder i smak men en stringent röd frukt ger snygg spänst och vinet andas fint. Tanninerna är fruktiga och det finns en finstämd syra och viss mineralitet vilket ger balans liksom en fräsch bärighet. Vinet planar ut fint med ett par timmars dekantering men lider inte heller av att serveras direkt efter öppnandet då sötman uppträder mer stringent och träffar maten klockrent och tillsammans planar vinet och maten i en fin harmoni genom hela spelet. Tillsammans uppstår en läcker kryddighet och lingonen skapar ett sötsyrligt inslag som träffar vinet mitt i solar plexus. En oväntad kombination som lyfter upp det bästa av såväl maten som vinet. Zenato Valpolicella Classico 2014 Art.nr 12385, 133 kr, 13,5% Vinet finner ni på Systembolaget här >> Recept: Italiensk Wallenbergare med potatismos på riktigt WALLENBERGARE Ca 250 g kalvfärs – gärna på innanlår 2 dl kall vispgrädde 3 äggulor 0,5 tsk riven muskot 0,5 tsk spiskummin 0,5 tsk kanel Ströbröd eller rivet vitt bröd POTATISMOS PÅ RIKTIGT 8-10 potatisar 1-2 klickar smör Ca 3 dl varm mjölk TILLBEHÖR Rårörda lingon TILLBEHÖR (om du vill) Ärtor stekta i skyn från färsen Mald vitpeppar Smör Salt WALLENBERGARE Bli inte rädd för den här rätten. Wallenbergare är tokenkelt att göra och det går dessutom väldigt snabbt och är otroligt gott! Hemligheten är att hålla råvarorna kalla så att inte färsen skär sig. Förvara allt i kylskåpet så brukar det fixa sig. Du maler givetvis färsen själv (brukar krävas två eller tre gånger eller be din närmaste charkdisk att göra det åt dig. Börja med att lägga färsen i en bunke. Tillsätt äggulorna och blanda ordentligt. Fortsätt med grädden men ta lite i taget för att undvika att färsen skär sig – blanda ordentligt. Därefter smaksätter du färsen med kryddorna och lite salt och peppar. Ett tips är att provlaga en bulle först så att smakerna sitter – vill du ändra något (mer salt, mer kryddor etc) så är det bättre att göra det innan du ”förstört” hela färsen. Forma sedan färsen till bollar och vänd dem i ströbrödet. Stek på medelvärme i ett par minuter. Ta det lugnt så att du inte bränner ströbrödet. Är de inte genomstekta så bakar du klart dom i ugnen istället så behåller du den fina färgen. 125 grader i ca 10 minuter brukar räcka. POTATISMOS PÅ RIKTIGT Skala potatisen och koka i lätt saltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet. Mosa potatisen medan du häller på mjölken och tillsätt smöret på slutet. Konsistensen väljer du själv men vi tycker om när det finns mindre bitar av potatisen kvar men det är en smaksak. Glöm inte salt som är en av potatismosets viktigaste ingredienser. TILLBEHÖR (om du vill) Rårörda lingon är såklart en klassiker och ett måste till en Wallenbergare. Ärtorna däremot väljer du själv. Vi gav dom lite färg under några minuter i samma panna som färsen stektes i. Ger en fin rundör till rätten. SERVERING Servera som på bilden men bryn gärna också en klick smör som du häller över Wallenbergaren. Proportionerna är egentligen oviktiga i den här rätten när alla smaker sitter perfekta med varandra.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING