Hem Vinvärlden Fredagsintervjun med Daniel Gyhlénius, vVD och partner för Moestue Grape Selections AB

Fredagsintervjun med Daniel Gyhlénius, vVD och partner för Moestue Grape Selections AB

av Livets Goda

Daniel, Vilken flaska satte igång din kärlek för vin? Retsina är nog en god kandidat som seglar upp så här spontant. Åtminstone ett starkt minne som etsat sig fast vilket jag känner att jag nog måste vidareutveckla det lite. Vi förflyttar oss tillbaka till 90-talets början och till Zakynthos i Grekiska ö-världen där jag var med min flickvän, numera hustru. Efter en sen utekväll så köpte vi med oss lite nattmat, souvlaki in pita, och fick rekommenderat en Retsina som skulle matcha detta (kommer ej ihåg producenten). Där och då på stranden, i månskenet så är detta fortfarande en stark både vin- & matupplevelse som fortfarande hänger med. Ska i och för sig villigt erkänna att jag sedan dess inte gjort någon liknande erfarenhet av just Retsinavin men det kanske kommer, vilket jag ser fram emot. Om du var ett vin, vilken sorts vin skulle du vara? Tror att jag skulle vara en uttrycksfull, skarp och elegant Barolo. När är du som lyckligast? Det är ju lite säsongsbetonat men just nu så är det när jag är på landet med familjen och till exempel äter en god svamptoast med min fru Anneli i ackompanjemang av en god flaska Barolo Albe från Vajra. Enkelt, okomplicerat och supergott så här under hösten. Vilken är din största last? I och med att jag slutat snusa sedan nästan 3 år tillbaks så får jag nog erkänna att det är tunga fordon, traktorer… Bästa rådet du någonsin fått? Det låter lite klyschigt men jag är uppvuxen med att ”inget är omöjligt om du bara ger dig fan på att genomföra det” – dvs. tro på dig själv. Din vinkällare håller på att sjunka ner i ett svart hål och du kan bara rädda ett vin – vilket vin skulle du dyka i och rädda? I och med att jag är -71:a så får det väl bli min Chateau Latour 1971 som jag skulle dyka efter. Du serveras köttbullar och potatismos med råröda lingon – vilket vin serverar du till? Nja, med de förutsättningarna så tror att jag nog hellre att jag skulle gå för en Tjeckisk lager av god kvalité såsom Primator eller Pilsner Urquell. Om det var gräddsås till istället så skulle nog vår nylanserade Gigondas La Fourmone 2013 fungera fint. Annars för att möta upp och skära igenom syran i lingonen så skulle jag nog välja vår Albariñoproducent Terras Gauda med O Rosal. Vilket vin står högst på din önskelista att få prova? Det finns mycket som jag skulle vilja få möjlighet att utforska och prova ifrån olika delar av världen. Men det är ju klart att en Romanée-Conti från t ex 1990 vore häftigt utifrån flera olika aspekter… Vem skulle vara din drömgäst på en vinbjudning? Det beror ju lite på temat, syftet och vad man vill uppnå såklart. Men att få dela ett glas vin eller två Christofer Columbus och höra hans spännande historia kring sina äventyr vore ju en dröm..:) Tack…. Bakgrundsinfo om Daniel: Daniel Gyhlénius har ca 13 års erfarenhet i branschen. I början- och mitten av 90-talet så drev han golfrestaurang i Dalarna/Idre som sedermera ledde honom in i golfens värld med inriktning på marknadsföring och försäljning. – Jag har alltid haft ett genuint intresse för mat och dryck, gärna i kombination och detta gjorde att jag sökte mig tillbaks till dryckesbranschen i slutet av 2007. Sedan dess har Daniel jobbat med försäljning och marknadsföring av vin, sprit och öl som produktchef, marknadschef samt 2,5 år som VD på Bibendum innan han valde att avgå. – Hösten 2014 så valde jag att avgå då mina värdegrunder inte stämde överens med Altia Corporations då pågående omorganisation i Sverige. Ett väldigt tufft beslut men som tyvärr var nödvändigt för min personliga integritet. Arbetsplats/position: Sedan 20 april 2015 så jag Vice VD & Partner för Moestue Grape Selections AB och jobbar ihop med min gamla vapendragare och numera partner Björn Lönnberg. www.moestue.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING