Hem Instagram Fredagstipset med chefredaktör Enquist – 2020 Guido Sangiovese

Fredagstipset med chefredaktör Enquist – 2020 Guido Sangiovese

av Anders Enquist

Fredagstipset: House of Smith presents – 2020 Guido Sangiovese

Charles Smith var tidigt övertygad om sangioveses potential i Walla Walla Valley, så att det här vinet existerar i hans range av viner är föga förvånande. Druvorna skördas till 100% från en vingård vid namn Jack’s Vineyard, som planterades 1999 på en ler stenig, gammal flodbädd som ligger på botten av Walla Walla Valley. Lagring på sin jästfällning i en blend av nya och använda franska ekfat  under 22 månader.

Fredagstipset

Fredagstipset – Guido Sangiovese

 

Fredagstipset – 2020 Guido Sangiovese

USA / Washington State / House Of Smith – K Vintners / 750 ml / Nr 70547 / 599 kr / 93+
För att citera Charles Smith själv: “Det här vinet talar flytande italienska”. Nåja, en viss ”brytning” föreligger, annars vore det något som inte stämde. Med detta menas att jag gärna vill känna druvans egenskaper från sitt historiskt moderliga ursprung, men även också den terroir som den odlas i, oavsett var. Charles Smith har lyckats bra med det i Guido. Tacksamt även i en årgång som anses som en av den bästa i delstaten Washingtons historia. Det finns en återhållsam kraft i vinet som andas och har en elegant transparens i koncentrationen. Fruktens domineras med svetsningar av salvianosade mörka körsbär, som trots sin lite mörkare mineraliska jordbakgrund har blodcitrus i ådrorna som ger ljusare slöjor. Rättrådig kryddighet greppar med behag, liksom tannindrivet som är ödmjukt drivande.
Det är en snyggt inbjudande ungdomlig flirt som råder, men utvecklingspotential föreligger och vi har – till att börja med – 10 intressant år framför oss.

Läs gärna också: Charles Smith “The Creator” 2019 – 95p HÄR

 

RELATERAD LÄSNING