Hem Whisky & Bourbon French Old Fashioned

French Old Fashioned

av Livets Goda

Den whiskeybaserade klassikern Old Fashioned har varit med sedan 1800-talet men här ger vi den en fransk twist och byter ut whiskeyn mot cognac och inte vilken som helst utan Rémy Martins XO. Trots få ingredienser så är detta en höjdare i smakexplosioner med den oerhört eleganta cognacen som bas och med eteriska apelsinoljor samt några droppar Angostura Bitter i mästerligt samspel.  

Drinkbas

Rémy Martin XO, Cognac, Frankrike

artikel 80101, 700 ml, 40%, 1669 kr, 96 p
XO är en formidabel balansakt där den äldsta cognacen klättrar upp mot hela 37 års ålder. Aromen av denna komplexa dryck är som ett möte mellan forntid och nutid. Legeringen mellan mörka, väldoftande ekfat med ansenlig ålder på nacken och den fint mogna men fortfarande spänstiga äppelfrukten med mjukt färgad, distinkt vaniljsötma. Vidare i smaken fylls äppelfruktigheten på med toner av apelsin, dadlar, sultanrussin liksom choklad och små karamelliserade nyanser. Andravågen i smaken sköljer även upp en fin tobaksbris och en kryddighet brer ut sig som ger denna XO ett välbalanserat, elegant men tydligt bett vilket påvisar på ett grant temperament i karaktär. XO Excellence en är ytterst balanserad, välljudande och finstämd cognac.

Så mixar du en French Old Fashioned

5 cl Rémy Martin XO
3–4 droppar Angostura
Apelsinskal
Sockerbit
Vatten, istärningar

Plocka fram dina Old Fashioned-glas, lägg en sockerbit i respektive och droppa 3–4 droppar Angostura över. Komplettera med antingen en sked vatten eller club soda, mosa ut sockerbiten och ha i istärningar samt cognac. Tillsätt apelsinskalet som du gärna får pressa lite eteriska oljor ur först och rör om tills sockret lösts upp. Toppa med ett par istärningar till.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING