Hem Vinvärlden Fresco di Masi – ekologiskt, naturligt och ofiltrerat från Masi!

Fresco di Masi – ekologiskt, naturligt och ofiltrerat från Masi!

av Livets Goda

Ekologiskt, ofiltrerat och igångsatt med druvornas naturliga jäst. Onekligen så är Masis senaste två tillskott i portföljen, Fresco di Masi, viner som sticker ut samtidigt som de speglar den tid vi lever i och tillika är en blick bakåt i tiden, hur viner producerades förr. Livets Goda har provat de två charmörerna som nu nått Sverige!

Fresco di Masi Bianco Verona IGT och Fresco di Masi Rosso Verona IGT är den så högt aktade producenten Masis senaste tillskott till sin portfölj. Det är två viner som står i bjärt kontrast till den stil som vi associerar med namnet Masi och det visar blott vilken bred repertoar som producenten kan ståta med. Fresco di Masi handlar om att minimera människans intervention i vinet och det gör man genom att låta vingårdarna skötas ekologiskt, utan kemiska bekämpningsmedel och artificiella gödningsmedel. Man gör det vidare genom att pressa druvorna så fort det bara går efter att de skördats och man gör det genom att låta druvornas naturliga jäst sköta fermenteringen själv samtidigt som vinerna inte filtreras innan buteljering.

Viner som skapats med minimal intervention är inte en tillfällig trend som sveper förbi oss, det är medvetna val av såväl producenter som konsumenter och som sannolikt blott kommer växa sig starkare och därför är det extra glädjande att se ett ledande hus som Masi ta nästa steg på hållbarhetsscenen.

Livets Goda har provat de två Masi-nyheterna som nu har landat på Systembolaget.

Livets Goda om 2020 Fresco di Masi Bianco

art.nr. 50751, 75 cl, 11,5%, 115 kr
Detta vita vin har ett charmerande och ungdomligt aromatiskt doftspektrum där vitblommiga inslag, gula äpplen, nätmelon och pomelo står för intrycken – allt i en härligt druvig stil. En Soave-känsla infinner sig i smakprofilen och det kan säkerligen tillskrivas den dominerande druvsorten i vinet, garganega och som backas upp av chardonnay och pinot grigio. Gråpäron, persika och aptitretande ungdomlig beska noteras samtidigt som det finns en diskret druvrondör som ökar lusten till större klunkar. Har precis alla förutsättningar för att bli den där okomplicerade sommarhiten som passar till i stort sett allt.

Livets Goda om 2020 Fresco di Masi Rosso

art.nr. 50748, 75 cl, 12%, 119 kr
Redan det visuella intrycket skvallrar om att det här kommer dra åt det josiga hållet till, ljust transparant rött som vinet är. Här har vi en blend mellan företrädesvis corvina som backas upp av en tredjedel merlot. Inleder lätt funky med tydligt örtiga nyanser, bröstkarameller, röda körsbär och aningen örtstjälkiga toner i okomplicerad rättfram stil. I smaken finner vi en ungdomligt stjälkig beska som tillsammans med skir körsbärsjosighet kopplar greppet och där kärnkärva drag samt örtiga inslag och viss funk står för de efterföljande intrycken. Ett vin som lätt kylt och i sällskap av en charkbricka lär försvinna rasande kvickt!

Bägge viner återfinns i beställningssortimentet och du beställer dem till din föredragna Systembolagsbutik >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING