Ostron (4 portioner)
4 fine de clair ostron
½ gurka
1 tsk picklad schalottenlök
1 dl ponzu
1 tsk tapioka (även kallad för sagogryn i Sverige)
Gör så här:
Tvätta ostronen ordentligt på skalet så att sand och bakterier försvinner. Placera dem i en kall våt handduk medan du gör övriga förberedelser (mise en place).
Grovhacka en halv gurka och mixa den med hjälp av en stavmixer. Låt gurkvattnet rinna av i en finmaskig sil, så kallad chinois.
Koka tapiokan i 8 minuter. Häll av i en sil och skölj med kallt vatten. Marinera därefter tapiokan i ponzu.
Öppna ostronen med hjälp av en ostronkniv. Börja med att lägga ostronets kupiga sida nedåt mot en kökshandduk. Det lättaste är att sticka in kniven i det lilla hålet vid tippen på ostronets ena sida. Det krävs ingen styrka, bara rätt teknik. När du lirkat in kniven och hör ett klickande ljud, fortsätt lirka längs med kanten till ostronskalet öppnar sig.
När skalet är öppet kan du dubbelkolla att ostronet lever genom att röra med knivens kant vid ostronets köttkant. Om ostronet reagerar, samt doftar hav, är det levande och godkänt att äta.
Ta lite av alla ingredienser och smaksätt ostronet. Var försiktig med tapiokan då ponzun har väldigt stark smak. Servera gärna ostronen tillsammans på ett fat med krossad is eller tång.
Ponzu är en fantastisk god sojasås som passar bra till många rätter och tillfällen. I filmen visar Frida hur du lättast tillagar såsen. Instruktioner finns även att läsa sig till här nedan.
Ponzu (4 portioner)
1 dl soja
½ dl citronsaft
½ röd chili
1 vitlöksklyfta
2 cm ingefära
Gör så här:
Blanda soja och citron. Skala och grovhacka vitlöken och ingefäran. Lägg det i sojasåsen. Strimla chilin och låt allt marineras i ca 1 timma. Detta kan göras flera dagar i förväg.
Produkter som Sundqvist och Frida rekommenderar vid tillagning:
Yaxell Super GOU – Grönsakskniv >>
Scanpan Fusion 5 – Kastrull >>
Yaxell Super GOU – Liten skalkniv >>
Zassenhaus – Skärbräda Mangoträ >>