Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Livets Goda 14 Aug, 2018
Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida Ronge ambassadör för hållbart fiske. Under augusti reste hon tillsammans med MSC till Grönland för att se hur certifierat fiske bedrivs i praktiken. Till vardags driver Frida Ronge de nordisk-japanska restaurangerna Tak och Unn i Stockholm.


Frida Ronge är kreativ ledare för Tak och Unn i Stockholm som serverar en stor andel fisk och skaldjur. Under de senaste tio åren har hon medvetet handplockat råvarorna från havet för långsiktig hållbarhet. Nu fördjupar Frida Ronge kunskapen och engagemanget ytterligare genom att bli ambassadör för hållbart fiske hos certifieringsorganisationen MSC. 

– Frida Ronge var ett självklart val som ambassadör eftersom hon kan öka konsumenternas intresse för hållbar sjömat genom sin kulinariska inspiration. Det är också viktigt att hjälpa konsumenter att få upp ögonen och våga prova något nytt. Om vi kan bredda vårt register av matfiskar hjälper vi haven på traven, säger Minna Epps, Director, MSC, Skandinavien & Östersjöregionen.

I augusti reste Frida Ronge till Grönland med MSC eftersom landet ligger i framkant för hållbart fiske. Det beror till stor del på kooperativet Royal Greenland som är en av Grönlands största arbetsgivare och ägs av landets självstyre. Under besöket har Frida Ronge fått följa fångsten från havet till fiskfabrikerna.

– Royal Greenland är främst kända i Sverige för sina certifierade kallvattensräkor. Min största upptäckt var dock en certifierad liten grönländsk hälleflundra som jag inte sett på svenska marknaden tidigare, säger Frida Ronge. Att vara på plats på Grönland och se den krympande inlandsisen framför mig har ökat motivationen för förändring ytterligare.

Både Tak och Unn är sedan tidigare MSC-certifierade vilket betyder att alla fisk- och skaldjursrätter med MSCs blå fiskmärke kan spåras från hav till fat.

– Jag har fokuserat på hållbara råvaror från havet en längre tid och intresset för både Sverige och Nordostatlanten har ökat med åren, säger Frida Ronge. För att kunna göra rätt val behöver jag veta vart råvaran kommer ifrån, att arten är hållbar och fiskad på rätt sätt. Certifieringar underlättar mitt arbete enormt och gör samtidigt en faktisk skillnad.


Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018

Ardbeg lanserar ännu en ikonisk presentförpackning - en hyllning till ön och destilleriets profiler

Whisky och Bourbon Efter förra årets succé lanserar Ardbeg återigen en limiterad presentförpackning…
12 Sep, 2018

Glenmorangie Beyond the Cask 2018 surfar vidare på framgångsvågen

Whisky och Bourbon I Glenmorangies senaste samarbete för projektet Beyond the Cask 2018…
17 Aug, 2018

​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

Whisky och Bourbon James Calder, kommunikationschef på SIBA som representerar oberoende hantverksbryggare i…
11 Sep, 2018

I Fokus: Trimbach - en alsacisk kulturinstitution

Vin Premium Vinproducenter sedan 1626, familjeägt och inne på trettonde generationen. Få…
11 Sep, 2018
Artikelarkivet