Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Livets Goda 14 Aug, 2018
Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida Ronge ambassadör för hållbart fiske. Under augusti reste hon tillsammans med MSC till Grönland för att se hur certifierat fiske bedrivs i praktiken. Till vardags driver Frida Ronge de nordisk-japanska restaurangerna Tak och Unn i Stockholm.


Frida Ronge är kreativ ledare för Tak och Unn i Stockholm som serverar en stor andel fisk och skaldjur. Under de senaste tio åren har hon medvetet handplockat råvarorna från havet för långsiktig hållbarhet. Nu fördjupar Frida Ronge kunskapen och engagemanget ytterligare genom att bli ambassadör för hållbart fiske hos certifieringsorganisationen MSC. 

– Frida Ronge var ett självklart val som ambassadör eftersom hon kan öka konsumenternas intresse för hållbar sjömat genom sin kulinariska inspiration. Det är också viktigt att hjälpa konsumenter att få upp ögonen och våga prova något nytt. Om vi kan bredda vårt register av matfiskar hjälper vi haven på traven, säger Minna Epps, Director, MSC, Skandinavien & Östersjöregionen.

I augusti reste Frida Ronge till Grönland med MSC eftersom landet ligger i framkant för hållbart fiske. Det beror till stor del på kooperativet Royal Greenland som är en av Grönlands största arbetsgivare och ägs av landets självstyre. Under besöket har Frida Ronge fått följa fångsten från havet till fiskfabrikerna.

– Royal Greenland är främst kända i Sverige för sina certifierade kallvattensräkor. Min största upptäckt var dock en certifierad liten grönländsk hälleflundra som jag inte sett på svenska marknaden tidigare, säger Frida Ronge. Att vara på plats på Grönland och se den krympande inlandsisen framför mig har ökat motivationen för förändring ytterligare.

Både Tak och Unn är sedan tidigare MSC-certifierade vilket betyder att alla fisk- och skaldjursrätter med MSCs blå fiskmärke kan spåras från hav till fat.

– Jag har fokuserat på hållbara råvaror från havet en längre tid och intresset för både Sverige och Nordostatlanten har ökat med åren, säger Frida Ronge. För att kunna göra rätt val behöver jag veta vart råvaran kommer ifrån, att arten är hållbar och fiskad på rätt sätt. Certifieringar underlättar mitt arbete enormt och gör samtidigt en faktisk skillnad.


Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet