Hem Mat & Restaurang Friterad brie, smörstekta Ingrid Marie, äppelkompott & Boulards XO – tidlös kombination!

Friterad brie, smörstekta Ingrid Marie, äppelkompott & Boulards XO – tidlös kombination!

av Livets Goda

Visste du att det går åt ungefär 18 kilo äpplen för att producera en flaska calvados och att det arbetas med en delikat balans mellan söta, bittra och syrliga äpplen för att få den rätta känslan? Calvados är lite av en bortglömd avec men som det glädjande nog åter börjar visas intresse för. Det är inte cognac, inte armagnac, inte grappa utan just det faktum att råvaran är äpplen och päron som blivit till cider och sedan destillerats och lagrats i fat under många år ger oss en rätt unik produkt. Och en spritsort som är förnämlig till ost, inte minst ostar som kommer från områden där det inte produceras vin. Ja, vi tänker på brie och camembert och för att hylla en klassiker som gör sig lysande till en calvados med ålder så har vi tagit fram receptet till den friterade brieosten och som vi serverar med svenska Ingrid Marie. I våra glas, Boulards XO Pays d’Auge!

Recept
6-8 personer

Ingredienser
1 hel brieost, cirka 500 gram
ströbröd, kavringsort
1 flaska neutral olja, 75 cl
4-5 Ingrid Marie-äpplen
vetemjöl, smör, socker, vatten
2 ägg
kanelstång
Bröd

Så här gör du

Klyfta 2 äpplen tunt och stek upp skivorna i smör. Äpplet ska vara krispigt så stek varsamt. Övriga äpplen tärnar du utan skal och lägger i en kastrull tillsammans med en kanelstång, en skvätt vatten och en näve socker. Låt puttra samman på låg värme tills vätskan är borta. Låt kompotten svalna.

Häll all olja i en tjockbottnad, lite djupare stekpanna där du har kontroll över osten. Knäck två ägg och vispa ut på tallrik, sprid ut mjöl på en annan och på en tredje häller du ströbröd. Vänd den hela osten först i mjölet och sedan i ägget. Du kan behöva hjälpa till med att smeta in de vispade äggen så att de fäster på osten. Avsluta med att vända alla kanter i ströbrödet. Låt ligga en kvart så det klistrar ihop. Hetta upp oljan och kontrollera när den rätta värmen infinner sig genom att exempelvis sticka ner en bit äpple i och se om den fräser. Sänk då ner osten och fritera. Vänd ett par gånger så du har koll på frityrytan och om den blir brun för snabbt så sänk värmen. Osten behöver runt 4-5 minuter tills den är krämig på insidan. Du ser det också när det börjar sippra ut vätska ur den, att friteringen är klar.

Servera osten genast och med de smörstekta äpplena på toppen samt kompotten bredvid. Ett gott ljust bröd till kompletterar perfekt.

Calvados

Calvados Pays d’Auge XO från Boulard
art.nr. 12666, 700 ml, 40%, 499 kr, 92 LGP
Denna XO är en blend av olika calvados som spänner från 8 till 15 års ålder. Och just tiden på fat noteras redan i doften som bjuder på fin komplexitet i form av nötiga nyanser, halm, bokna äpplen, kryddhylla och kanderade apelsinskal. En diskret men närvarande oxidativ ton från fatlagringen finns i bakgrunden och svetsar samman alla intrycken. Smaken bjuder på ett fint bett och initial äpplesötma, innan syrligheten smyger sig på och stramar upp, skänker ryggrad och de stenfruktiga tonerna, kryddigheten och fatkaraktären. Avslutet etsar sig kvar med en strimma citrus och det är en rakt igenom fräsch calvados.

Friterad brie & Boulard XO
Vilket möte! XO:n ändrar karaktär totalt när vi intar rätten och framförallt lockar den fram ytterligare en repertoar. Fram kikar en nyanserad smak där mandel och röda körsbär hintas och så lyfter sötman i drycken när den kommer i kontakt med äpplena. Men det bästa av allt och det är precis så det ska vara, är att om man tar en bit brie, lite kompott och en skiva stekt Ingrid Marie i en tugga och sedan provar XO:n….det är då det händer och allt sitter perfekt!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING