Hem Vinvärlden Fritz Haag Juffer Spätlese – riesling från en mästare

Fritz Haag Juffer Spätlese – riesling från en mästare

av Livets Goda

Brauneberger Juffer är ett av rieslingdruvans mest legendariska växtlägen och de branta sluttningarna hör till de mest extrema i hela vinvärlden med lutningar på uppåt 80 procent. I dagens tillfälliga lansering på Systembolaget finner vi just en Juffer, från en av rieslingmästarna i Moseldalen – Olivier Haag vid familjefirman Fritz Haag

Olivers viner har vi följt under många år och den skärpa han arbetat in i vinerna sedan han tog över vinmakarrollen 2005 är inget annat än enastående. Med Oliver vid rodret har familjens viner stramats åt och tonats ner i rikedom vilket skänkt en större finess och balans mellan syra och sötma. Producenten huserar i vinbyn Brauneberg där lägena Juffer och Juffer Sonnenuhr hör till regionens främsta, ja rieslingdruvans främsta överhuvudtaget. Vinet som lanseras idag är en så kallad spätlese, en senare skördad riesling vilket ökar mustvikten. Resultatet är ett vin fjäderlätt i texturen men likväl fullpackat med doft- och smakintryck och med naturlig sötma och syra i perfekt balans – ett unikum i vinets värld.

Livets Goda om 2020 Fritz Haag Brauneberger Juffer Riesling Spätlese från Mosel

Vinbyn Braunebergs klassiska läge Juffer i centrala Mosel är familjen Haags signaturvin. De extremt branta sluttningarna på uppåt 80 procent sköts ekologiskt, om än inte certifierat. Juffer är egentligen Juffer Sonnenuhr men en regeländring har gjort det möjligt att enkom skriva Juffer från och med årgång 2020, något Oliver Haag valt att göra.

Denna 2020 Spätlese visar upp en förförisk honungsblommig och svalt mogen juicy fruktighet med citrus, clementin, äpplen, päron, persika och stenfrukter i doftspektrumet. Mosel i sitt esse helt enkelt. Smaken är även den omisskännlig och unik med dansant lätthet som svävar fram i gommen och där fina mineraliska tongångar lierar sig med honungsdraperade stenfrukter, citrus, örter och en precis syra som balanserar upp den ljuvliga naturliga druvsötman. Viktlös finess i klingande ren stil och rätt oemotståndligt redan idag även om det finns potential för källaren.

92 p

Riesling av denna klass och från Mosel är svårslaget till det asiatiska kökets kryddigare inslag och frågan är om det ens finns något bättre vin till exempelvis Szechuan-hetta. Njut det även till färska räkor vars sälta blir till en fin kontrast och precis samma gäller för en charkbricka.

Fritz Haags 2020 Juffer Riesling Spätlese lanserades idag i Systembolagets tillfälliga sortiment. Flaskan (750 ml, 8%) som har artikelnummer 92177 och kostar 219 kronor, återfinns i tjugotalet butiker på lanseringsdagen och kan även beställas till din önskade butik utan extra kostnad.

Till Juffer på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING