Hem Vinvärlden Frog’s Leap Napa Chardonnay – när växtläget får säga sitt!

Frog’s Leap Napa Chardonnay – när växtläget får säga sitt!

av Christoffer Enquist

Vad associerar du till kalifornisk chardonnay? Solmogen, generös frukt med tydliga inslag av rostade ekfatstoner? Förmodligen en bild som du i sådana fall delar med flertalet konsumenter och nog ligger det en viss sanning i det. Men så finns det de som vill annat, de som vill visa hur chardonnay kan smaka. Inte för tidigt skördad så att de gröna och omogna tonerna tar över, eller sent plockad för den delen så att rikedomen blir överväldigande. Nej, perfekt mogen chardonnay där balans råder och där även ett växtläges betydelse får säga sitt.

En strålande vit chardonnay

Frog’s Leap hör till det senare segmentet och när man provar ägaren och vinmakaren John Williams Napa Chardonny så förstår man varför detta vin för sig framåt med sådan självklarhet och pondus. Det är ett skickligt hantverk och mycket kan tillskrivas Johns skarpsynthet. Som att vara bland pionjärerna med ekologisk odling i Kalifornien redan 1988. Eller det faktum att han inte vill konstbevattna utan har gett rankorna tid att finna sin egen väg – för det gör dem oftast om de bara ges möjligheten. Därför sitter Frog’s Leap idag på några av de mest välmående vinmarkerna i regionen och druvorna till chardonnayn exempelvis kommer från mer än 40 år gamla rankor.

Livets Goda om 2017 Frog’s Leap Napa Chardonnay

Vackert skimrande gul färg sätter tonen och följs upp av en finessrik doft med viss reduktion initialt, något som dock luftas bort snabbt. Det svala uttrycket med persika, grillad citron, jasminblommighet och viss krutrök är sådär skönt inbjudande och tänder alla våra chardonnaycylindrar. Eken är knappt märkbar och låter istället druvan och omgivningens givna förutsättningar komma till tals. Och så smaken; stram, nötig och med tydlig fruktsyra så att man får förnimmelsen av blockerad malolaktisk omvandling. Ni vet, när äppelsyran omvandlas till den mjukare mjölksyran. Lägg därtill en skön grapeskalsbeska, krutrök, syrliga stenfrukter, ytterst modest ek och där alla smaker fäster fint i den kryddiga finalen. Riktigt gott!

Intrycket: 92 LGP

En flaska (75 cl, 13,1%) av 2017 Frog’s Leap Napa Chardonnay kostar 269 kronor och har artikelnummer 72307. Vinet finns på hyllorna i landets tre stora systembolagsbutiker men kan beställas till övriga utan extra kostnad.

Vinet finner ni på Systembolaget här >>>

RELATERAD LÄSNING