Hem Whisky & Bourbon Frostnätter bekymrar äppelodlare

Frostnätter bekymrar äppelodlare

av Livets Goda

Vissa av äppelblommorna kan ha dött av frosten eller så kan det medfört mindre skador på skalen, s.k slipsar, som gör att frukten blir klassad som andrasortering. Omfattningen vet man först längre in på säsongen. Även pollineringen är avgörande för en bra skörd. 

– När äppelträden strax står i full blom gäller det att det inte blåser, regnar eller att temperaturen är under 10 grader, för då vägrar de flesta bin att flyga ut, säger Jan Flemming Jensen, odlingsansvarig på Kiviks Musteri. 

Såväl odlade som vilda bin, humlor och andra insekter är viktiga för hela vår miljö. Pollinering är ett hett ämne sedan larmsignaler kommit om att allt fler arter av bin och humlor minskar. Det pratas om matbrist för vilda bin. Ett oerhört viktigt ämne med tanke på att en tredjedel av alla grödor som odlas till vår mat behöver pollineras.

På Kiviks Musteri arbetar man aktivt för att öka den biologiska mångfalden i sina odlingar och skapar miljöer som ger boplatser och mat åt vilda pollinatörer.

-Just nu är vi med i forskningsförsök med både Lunds Universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet som handlar om pollinatörer. Bland annat ett försök där vi planterar in speciella blommar i gräsbanorna för att öka biodiversiteten, berättar Jan.

Kiviks Musteri är en av Sveriges största äppelodlare och är verksamma genom hela livsmedelskedjan, från jorden träden växer i till slutlig konsumentprodukt. Kunskapsutbytet mellan forskning, lantbruk och näringsliv är viktigt för att skapa en hållbar livsmedelsproduktion, menar Jan. 

-För oss är det viktigt att vi tar vårt ansvar, och arbetar därför i flertalet forskningsprojekt med Sveriges Lantbruksuniversitet kring bland annat odling, nyttodjur, äppelsorter, lagring och gödsling.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING