Hem Whisky & Bourbon Fuller´s godheter på Systembolaget

Fuller´s godheter på Systembolaget

av Livets Goda

Vi har här valt ut en kvartett öl från Fuller´s och som finns på hyllorna på Systembolaget; alla värda lite extra kärlek: klassikern London Pride, ESB, India Pale Ale samt London Porter.

90 LGP /  Fuller´s London Pride (nr 1642, 330 ml, 17:40 kr)
En engelsk ikon vid det här laget och som vi nog alla sänkt ett par av vid Londonbesöken! Men London Pride är precis lika god hemma och allt för underskattad i sin klassiska matvänliga stil. Här hittar du lött brödiga nyanser, tänk kavring, och som backas upp av aprikoser, karamell och diskreta apelsintoner. Ingen tungviktare i gommen utan istället en behaglig maltig smak med försiktig beska i bakgrunden, brödiga nyanser, torkad aprikos och en smeksam mousse.

91 LGP / Fuller´s ESB (nr 11405, 330 ml, 20,40 kr)
Extra Special Bitter, det är ESB det. Ölet kom till efter att bryggeriets populära Winter Bitter fick nytt namn och blev en permanent tappning i serien. En ESB är alltid den mest alkoholstarka bittern, 5,9% i denna, men inte nödvändigtvis den med störst humlebeska. Fuller’s ESB har ett större djup i såväl doft som smak med kryddiga inslag, kavring och aprikoser samtidigt som det finns ett grönt inslag som får oss att tänka gräsmatta. Fin rondör med bra smakdjup, en hint av fruktsötma som fångar upp beskan fint och så de karamelliga nyanserna med ett stänk tobak i finalen. En riktigt god ESB!

90 LGP / Fuller´s India Pale Ale (nr 1518, 330 ml, 19:40 kr)
IPA kan lätt bli för intensivt ibland, särskilt om man vill dricka mer än en. Fuller’s version här till de som du gärna intager i plural för det är en nertonad stil med mer elegans och mindre tallskog. Visst finns det ett och annat barrträd i doften men det är mer bryggeriets fina karamellaktiga maltton som tar täten med choklad, bröd och kaffeböna i bakgrunden. I smaken så finner vi en syrlig stringens med små fina bubblor, bra fruktdriv och harmonisk humlebeska. Torr men tack vare den rika fruktigheten så är det en IPA precis lika god på egen hand som till din husman. 

89 LGP / Fuller´s London Porter (nr 1634, 500 ml, 23:30 + 1 kr pant)
Überklassisk engelsk porter som är lätt att gilla med sin chokladiga stil där även nymalda kaffebönor, lakritsrot och lite sotiga drag dyker upp. I gommen en krämig porter med diskret bitterhet, mörk choklad, lakritspipa och en pyrande lägereld. Förtjänstfullt torr och precis lagom i sin fyllighet samtidigt som den uppvisar uppfriskande syra.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING