Hem Whisky & Bourbon Fuller´s Vintage Ale 2023 & Winter Ale

Fuller´s Vintage Ale 2023 & Winter Ale

av Livets Goda

Fuller’s grundades 1845 genom ett partnerskap mellan familjerna Fuller, Smith och Turner. Bryggeriet ligger kvar på samma plats vid Themsens strand, där man bryggt öl i över 350 år. Varje år lanseras två klassiker från detta anrika bryggeri, Vintage Ale samt Winter Ale, vi har provat dom båda.

Livets Goda om Fuller´s;

Fuller’s Vintage Ale 2023, 8,5%
Nr 11136 (500 ml) 84:90 kr, 94p
Vintage ale är inte lika med julöl, även om denna lagringspotentiella ale klär sig väl i den vintriga årstiden, också. Årets vintage ale (27:e i ordningen) från Fuller´s är också lika omfångsrik och smakfull som den alltid brukar vara. Den givmilda volymprocenten är i ett harmoniskt slag och det blir fylligt inbjudande och ödmjukt generöst kramandes. Samtidigt finns en syrasträng, en vaken citrusfruktighet och apelsinzest som ger en frisk och spritsig struktur och snygg beska i fylligheten och noterna av knäckigt, brödiga, fikon och tofféedragna. En vis tobak med aningen pipkaraktär nosar även försiktigt i avslutet och sätter den berömda pricken över i:et. Det är en mycket njutbar vintage ale.

Fuller´s

Fuller’s Old Winter Ale, 5,3%
Nr 11640 (500 ml) 32:90 kr / 90p
Här kastas vi till skön pubmiljö i London och det finns så mycket att gilla med Old Winter Ale. De karamelliga nyanserna, aprikosen, finstämda lakritsen, bastubakade brödet med lätt brända kanter och kryddigheten med apelsin-infuserad med kryddnejlika i spetsen. Den knäckiga smaken tilltalar och initialt är det en mjuk och behaglig gomkänsla, innan humlen börjar kika fram och stramar åt brygden tillsammans med zestbeska, något som skänker det där extra djupet. Maltigheten är skönt markerad, precis som man gärna vill ha det i ett julöl och den kryddiga framtoningen följer med i det torra avslutet med viss piptobak och bra syra, vilket ger en fräsch hållning.

RELATERAD LÄSNING