Fusket med honung ökar kravet på ursprungsmärkning

Livets Goda 26 Dec, 2018
Övrigt Fuskhonungen från Kina som upptäcktes nyligen ökar kravet på snabba beslut om ursprungsmärkning. - Vi kräver att Livsmedelsverket nu en gång för alla inför tydliga regler. Kunden måste få veta att de lägger ner äkta honung i sin matkorg och inte fuskhonung, säger Lasse Hellander, Biodlarna.

Ungefär hälften av all honung på den svenska marknaden importeras, och många av de importerade burkarna innehåller fuskhonung.

Vad innehåller den så kallade fuskhonungen?
-Fuskhonungen är tillverkad av RIS-sirap och majs-sirap, olika sockerarter, färg- och smakämnen - men den har aldrig träffat ett Bi. Honung ska produceras av bin i vaxkakor, inte i blandningsmaskiner. Att göra så här är att vilseleda konsumenterna och förfalska en ren naturprodukt, säger Lasse Hellander, ledamot för Biodlarna.

Varför är det viktigt att honung ursprungsmärks?
- Den billigare fuskhonungen hotar svensk biodling och även i förlängningen pollineringen i Sverige, säger Ingmar Wahlström, ledamot för Biodlarna.

Tyvärr bidrar EU:s regelverk till att dölja denna typ av fusk. Dels genom att tillåta otydlig ursprungsmärkning där ursprungsland inte måste framgå. Dels genom för svag testmetodik. Idag räcker det med märkningen ”EU-honung och icke EU-honung”, med andra ord honung från vart som helst.

- Att Livsmedelsverket ännu ej infört ursprungsmärkning för honung, som förstärkning av EUs regelverk, gör att våra konsumenter förs bakom ljuset. Det är i dagsläget endast svensk honung som måste märkas med ursprungslandet specificerat, förklarar Ingmar Wahlström.

Efter att Kjell-Arne Ottosson (KD) lagt en motion om att utreda reglerna för ursprungsmärkning i Riksdagen, hoppas vi att märkningen ändras så att konsumenterna kan veta från vilket land honungen kommer från. 
- Vi i Biodlarna vill att minst fem länder med innehållsandel i procent ska anges för blandhonung. Då kan konsumenterna välja vilken biodling och pollinering de vill stödja, säger Ingmar Wahlström. 


Box Destilleris nyemission rejält övertecknad med 17%

Whisky och Bourbon Den företrädesemission som whiskyproducenten Box Destilleri presenterade för marknaden i…
18 Jun, 2019

Rosévin på burk - nu i Sverige

Vin Nu lanserar amerikanska vinproducenten Barefoot rosévin på burk i Sverige.
18 Jun, 2019

Mackmyra i exklusivt samarbete med Varalövs Tunnfabrik

Whisky och Bourbon Whiskytillverkaren Mackmyra har inlett ett nära samarbete med Varalövs Tunnfabrik…
18 Jun, 2019

Rosétrucken är tillbaka

Vin Efter en liten smygpremiär under Elitloppet på Solvalla och en…
18 Jun, 2019

Pontus Frithiof stärker koncernen med konceptutvecklaren Marcus Ekman

Mat och Restaurang Pontus Group, med krögaren och entreprenören Pontus Frithiof i spetsen,…
18 Jun, 2019

Alain Graillot Crozes-Hermitage - åter i beställningssortimentet

Vin Nu finns årgång 2015 av Alain Graillot La Guiraude på…
17 Jun, 2019

Premiär för Högberga Rosé 2017

Vin Vinmakarna från Högberga Vinfabrik presenterar nu Högbergas Rosé 2017.
17 Jun, 2019

Dolcetto från Ceretto släpps i Små Partier

Vin Den 5 juli släpps ekologiska Dolcetto d’Alba DOC, Rossana 2017…
17 Jun, 2019

BUBS Godis bygger ny fabrik igen – fördubblar produktionskapaciteten

Övrigt BUBS Godis fortsätter att satsa och bygger ytterligare en godisfabrik…
17 Jun, 2019

Global grillskola - Kimchi

Mat och Restaurang Ta grillningen till nästa nivå! Att experimentera med nya smaker…
17 Jun, 2019

Mathias Dahlgren lanserar cateringkoncept

Mat och Restaurang Mathias Dahlgren konceptualiserar sin cateringverksamhet och därmed uppdateras erbjudandet och…
17 Jun, 2019

Nordic Snus lanserar ny midsommardosa

Övrigt Midsommar handlar om detaljer. Vädret, sillen, potatisen, midsommarstången och musiken.…
17 Jun, 2019

Sake Yuzu Ile Four finns nu Systembolaget

Whisky och Bourbon Premium Yuzu är en japansk citrusfrukt som smakar som en blandning…
17 Jun, 2019

Den bästa maten för padel

Övrigt Padel, eller padeltennis, är den nya sporten som tagit hela…
14 Jun, 2019

Sommarens cigarrpaket

Whisky och Bourbon Plötsligt är det nära midsommar och då gäller det att…
14 Jun, 2019

Årslagrat älggräsbrännvin

Whisky och Bourbon Spirae är ett ekologiskt svenskt brännvin kryddat med älggräs. Gjort…
13 Jun, 2019

Mackmyra lanserar Moment Skogshallon

Whisky och Bourbon Mackmyra lanserar en whisky med somriga smaker i den limiterade…
13 Jun, 2019

Sommarens fräschaste sallad

Mat och Restaurang Mattrender kommer och går, men Medelhavsmaten består. Smaken är givetvis…
13 Jun, 2019

Löfbergs börjar använda återvunnen PET

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs börjar använda återvunnen PET i sina flaskor för…
13 Jun, 2019
Artikelarkivet