Fusket med honung ökar kravet på ursprungsmärkning

Livets Goda 26 Dec, 2018
Övrigt Fuskhonungen från Kina som upptäcktes nyligen ökar kravet på snabba beslut om ursprungsmärkning. - Vi kräver att Livsmedelsverket nu en gång för alla inför tydliga regler. Kunden måste få veta att de lägger ner äkta honung i sin matkorg och inte fuskhonung, säger Lasse Hellander, Biodlarna.

Ungefär hälften av all honung på den svenska marknaden importeras, och många av de importerade burkarna innehåller fuskhonung.

Vad innehåller den så kallade fuskhonungen?
-Fuskhonungen är tillverkad av RIS-sirap och majs-sirap, olika sockerarter, färg- och smakämnen - men den har aldrig träffat ett Bi. Honung ska produceras av bin i vaxkakor, inte i blandningsmaskiner. Att göra så här är att vilseleda konsumenterna och förfalska en ren naturprodukt, säger Lasse Hellander, ledamot för Biodlarna.

Varför är det viktigt att honung ursprungsmärks?
- Den billigare fuskhonungen hotar svensk biodling och även i förlängningen pollineringen i Sverige, säger Ingmar Wahlström, ledamot för Biodlarna.

Tyvärr bidrar EU:s regelverk till att dölja denna typ av fusk. Dels genom att tillåta otydlig ursprungsmärkning där ursprungsland inte måste framgå. Dels genom för svag testmetodik. Idag räcker det med märkningen ”EU-honung och icke EU-honung”, med andra ord honung från vart som helst.

- Att Livsmedelsverket ännu ej infört ursprungsmärkning för honung, som förstärkning av EUs regelverk, gör att våra konsumenter förs bakom ljuset. Det är i dagsläget endast svensk honung som måste märkas med ursprungslandet specificerat, förklarar Ingmar Wahlström.

Efter att Kjell-Arne Ottosson (KD) lagt en motion om att utreda reglerna för ursprungsmärkning i Riksdagen, hoppas vi att märkningen ändras så att konsumenterna kan veta från vilket land honungen kommer från. 
- Vi i Biodlarna vill att minst fem länder med innehållsandel i procent ska anges för blandhonung. Då kan konsumenterna välja vilken biodling och pollinering de vill stödja, säger Ingmar Wahlström. 


Möt Christian Due-Boje - Hockeyhjärtat med säljfokus

Övrigt Han är inne på sin 31:e säsong för Djurgårdens IF,…
23 Jan, 2019

Rhône & Loire - Ny Naturvinslåda i Winefinders butik

Vin - Rhône och Loire är temat i vår nya Naturvinslåda…
23 Jan, 2019

McDonald’s lanserar burgare med Hot Sriracha

Mat och Restaurang Från och med idag serverar McDonald’s en nyhet för alla…
23 Jan, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019

Studenter skapar app för sensorik

Mat och Restaurang Två studenter vid Örebro universitet ska under våren ta fram…
23 Jan, 2019

Kronfågels Minutfamilj växer – med Minutstrimlor av lårfilé

Mat och Restaurang Kronfågel Minutfilé, en utbankad kycklingfilé, har blivit en stor succé.…
23 Jan, 2019

Restaurangkedjan Harrys skänker 272 000 kr för att hjälpa till att förebygga sexuellt våld mot barn

Övrigt Under perioden 23 november till 31 december 2018 gick 20…
23 Jan, 2019

Margarin överlägsen vinnare av Årets matbluff

Mat och Restaurang Lättas palmoljebluff fick över hälften av rösterna, som dessutom var…
23 Jan, 2019

Just Brunch lanseras på The Strand

Mat och Restaurang På Blasieholmen i Stockholm finner man det mytomspunna hotellet Radisson…
22 Jan, 2019

Teeling Whiskey lanserar unik 12-årig Amarone Cask på Systembolaget den 28:e februari

Whisky och Bourbon Dublinbaserade craft-märket Teeling Whiskey skapar regelbundet unika och innovativa fatlagrade…
22 Jan, 2019

HammerFall lanserar vodka

Whisky och Bourbon Om du ska göra någonting – gör det ordentligt. Det…
22 Jan, 2019

Surdegsfavorit från Leksands Knäckebröd i ny form

Mat och Restaurang En ny trekant från Leksands knäckebröd tar plats i brödhyllan…
22 Jan, 2019

SMAD bjuder in till provning 199 - PNA med Folke Andersson

Whisky och Bourbon Våren 1998 så lanserades den första whiskyn i en serie…
22 Jan, 2019

Nu släpps en Tommasi-klassiker från Valpolicella

Vin Familjen Tommasi har varit sin hemtrakt trogen i snart 120…
22 Jan, 2019

Nyheter från Nespresso: Limited Edition Café Istanbul & Caffè Venezia

Mat och Restaurang Nespresso lanserar nu två limiterade kaffesorter, Café Istanbul och Caffè…
22 Jan, 2019

Ny studie: Endast var tredje svensk äter rekommenderad mängd sjömat

Mat och Restaurang En ny studie från Norges Sjömatråd visar att vår konsumtion…
22 Jan, 2019

Nu beskär Kiviks Musteri 105000 äppelträd för hand

Whisky och Bourbon På Kiviks Musteri har man nu inlett beskärningen av sina…
22 Jan, 2019

Skånska mat- och dryckesevenemang ska nå internationell världsklass

Mat och Restaurang Tourism in Skåne bjuder nu in till The Gastrolution of…
21 Jan, 2019

Tågsemestermöte leder till nyrekrytering av hållbarhetskonsult till U&We

Vin Lagom till att vi går in i det nya året…
21 Jan, 2019

Nyhet från OLW - Chili Bea

Mat och Restaurang I drygt 60 år har svenskarna haft en kärlekshistoria med…
21 Jan, 2019
Artikelarkivet