Fusket med honung ökar kravet på ursprungsmärkning

Livets Goda 26 Dec, 2018
Övrigt Fuskhonungen från Kina som upptäcktes nyligen ökar kravet på snabba beslut om ursprungsmärkning. - Vi kräver att Livsmedelsverket nu en gång för alla inför tydliga regler. Kunden måste få veta att de lägger ner äkta honung i sin matkorg och inte fuskhonung, säger Lasse Hellander, Biodlarna.

Ungefär hälften av all honung på den svenska marknaden importeras, och många av de importerade burkarna innehåller fuskhonung.

Vad innehåller den så kallade fuskhonungen?
-Fuskhonungen är tillverkad av RIS-sirap och majs-sirap, olika sockerarter, färg- och smakämnen - men den har aldrig träffat ett Bi. Honung ska produceras av bin i vaxkakor, inte i blandningsmaskiner. Att göra så här är att vilseleda konsumenterna och förfalska en ren naturprodukt, säger Lasse Hellander, ledamot för Biodlarna.

Varför är det viktigt att honung ursprungsmärks?
- Den billigare fuskhonungen hotar svensk biodling och även i förlängningen pollineringen i Sverige, säger Ingmar Wahlström, ledamot för Biodlarna.

Tyvärr bidrar EU:s regelverk till att dölja denna typ av fusk. Dels genom att tillåta otydlig ursprungsmärkning där ursprungsland inte måste framgå. Dels genom för svag testmetodik. Idag räcker det med märkningen ”EU-honung och icke EU-honung”, med andra ord honung från vart som helst.

- Att Livsmedelsverket ännu ej infört ursprungsmärkning för honung, som förstärkning av EUs regelverk, gör att våra konsumenter förs bakom ljuset. Det är i dagsläget endast svensk honung som måste märkas med ursprungslandet specificerat, förklarar Ingmar Wahlström.

Efter att Kjell-Arne Ottosson (KD) lagt en motion om att utreda reglerna för ursprungsmärkning i Riksdagen, hoppas vi att märkningen ändras så att konsumenterna kan veta från vilket land honungen kommer från. 
- Vi i Biodlarna vill att minst fem länder med innehållsandel i procent ska anges för blandhonung. Då kan konsumenterna välja vilken biodling och pollinering de vill stödja, säger Ingmar Wahlström. 


Nyheter från High Coast Whisky - Origins är påväg

Whisky och Bourbon Just nu är High Coasts nya whiskyserie Origins på väg…
22 Mar, 2019

Fyra godheter från Charles Smith lanseras på Systembolaget idag

Vin Premium Den 22:a mars lanseras inte mindre än fyra viner, dedikerade…
22 Mar, 2019

Nu lanseras ekologisk mat för hundar och katter

Övrigt Den ekologiska mat-trenden når nu också djurmat när det italienska…
22 Mar, 2019

Piccini Memoro med ny kostym

Vin Det italienska rödvinet Piccini Memoro som svenskarna lärt känna under…
22 Mar, 2019

Domaines Paul Mas är bästa franska producenten i Mundus Vini 2019

Vin I vintävlingen Mundus Vini 2019 står vinproducenten Domaines Paul Mas…
21 Mar, 2019

OO Brewing till En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Svenska Dryckesmässor är glada över att ha med sig ett…
21 Mar, 2019

Nyheter från Springbank i april på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den fjärde och femte april lanseras en exklusiv samling buteljer…
21 Mar, 2019

Plantation återlanserar Experience Pack

Whisky och Bourbon Efter hög efterfrågan återlanserar nu topproducenten Plantation Rum sin förpackning…
21 Mar, 2019

Årets Kock lanserar Årets Kockelev och Årets Kockelever

Mat och Restaurang Årets Kock lanserar ungdomstävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever i…
21 Mar, 2019

Njutningstips till fredagskvällen

Övrigt När arbetsveckan nått sitt slut finns det få saker lika…
20 Mar, 2019

Nytt besöksrekord för Malmö öl- och whiskyfestival – 13 567 besökare drack 20 000 liter öl i helgen

Whisky och Bourbon I helgen arrangerades Malmö öl- och whiskyfestival för sjunde gången.…
20 Mar, 2019

Vårens första mat- och dryckesmässa Malt, Mat & Destillat

Mat och Restaurang Malt, Mat & Destillat är den urbana mötesplatsen för alla…
20 Mar, 2019

Premiär för Kiviks Musteris skånska ciderprovningar på Solnäs Gård

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri vill lyfta skånsk cider genom att arrangera ciderprovningar…
20 Mar, 2019

Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 i lager hos Winefinder

Vin Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 har hedrats med hela…
19 Mar, 2019

Kiviks Musteri skippar sugrören i sin senaste satsning

Övrigt Kiviks Musteri lanserar nu en ny apelsinjuice och sin klassiska…
19 Mar, 2019

Kilchoman STR Csk Matured kommer till Sverige

Whisky och Bourbon Kilchoman STR Cask Matured är en ny buteljering från det…
16 Mar, 2019

The Kraken Black Spiced Rum

Whisky och Bourbon Myten om havsmonstret The Kraken ligger till grund för romvarumärket…
18 Mar, 2019

Svenska Kocklandslagets VM-vinnarmeny lanseras på Viking Cinderella

Mat och Restaurang I november 2018 vann Svenska Kocklandslaget VM i Luxemburg med…
18 Mar, 2019

No thyme to waste

Mat och Restaurang Spruckna tomater, lökskal, utgången mjölk och äpplen med fläckar på.…
18 Mar, 2019

Akebono expanderar och nyrekryterar Dan Jay-Olsson

Whisky och Bourbon Nu får Akebono, Sveriges ledande sakeimportör i ledning av Åke…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet