Hem Vinvärlden Fyra årgångar av Solosole Vermentino Bolgheri D.O.C.

Fyra årgångar av Solosole Vermentino Bolgheri D.O.C.

av Anders Enquist

Vi skulle ju kunna dra till med klyschor här nu som att ”snart är solen och värmen här och vad passar bra om inte detta vin till fina fisken…”. Men nu när detta skrivs så är det fortfarande en grå dag i mars och detta 100 procentiga vermentino vin från Allegrini familjens egendom Poggio al Tesoro i Bolgheri gör sig lika bra i gråare årstider som till sommarens ”fina fisken”. Och inte minst, årgång 2010 av vinet visar vilken lagringspotential som föreligger, om det nu skulle vara en nödvändighet.
Av Anders Enquist

Solosole

Druvorna skördas från den 7 hektar stora vingården Le Sondraie i Bolgheri. I denna vingård hittar vi förutom vermentino merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah och en liten plot med petit verdot. Vermentinorankorna håller en ålder på 15 år. Läget är västligt exponerat, densiteten är 7 936 rankor per hektar i en jordmån beståendes av småsten, sand och lera vilket präglar Solosole och ger en silkig tanninstruktur. Ingen malolaktisk jäsning och inga fat i vinifieringen utan enbart ståltankar där vinet får ligga på sin jästfällning en tid innan buteljering. Väl där får vinet ytterligare en månad innan försäljning.
Vi har uppgraderat oss på 4 årgångar och vi konstaterar som vi gjort från början med Solosole; det är en mycket bra vermentino med tjusande, seriösa egenskaper.

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING