Hem NyheterNyhet WB Fyra av fem sålda öl på Systembolaget kommer från svenska bryggerier

Fyra av fem sålda öl på Systembolaget kommer från svenska bryggerier

av Livets Goda

Svenska folket ställer upp och stöttar svenska bryggerier i coronakrisen. Under september månad var mer än 80 procent av den sålda ölen på Systembolaget svensk.

Sverige har en stark bryggartradition och på senare år har antalet bryggerier ökat i snabb takt. Nu finns det över 400 fysiska bryggerier landet, och svenska folket gillar det som bryggs.

Under september månad var mer än 80 procent, alltså mer än fyra av fem öl, som säljs på Systembolaget från en svensk producent. 80,3 procent av den totala försäljningen handlade om svensk öl, och den siffran för helåret 2019 var 79,5 procent.

– Det är ett tydligt tecken på vi uppskattar svensk öl, men det visar också att svenskarna gör medvetna val för att stötta den svenska bryggerinäringen. Svensk öl hävdar sig otroligt bra och kvaliteten gör att allt fler vill dricka öl från svenska bryggerier, säger Anna-Karin Fondberg, VD för Sveriges Bryggerier.

Den totala försäljningen har ökat under många år på Systembolaget och i år går man mot nya rekord. Under årets nio första månader har det sålts 222,7 miljoner liter öl och det innebär en ökning med 13.3 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Allt talar för att fjolårets rekordnotering med 262 miljoner sålda liter öl kommer att slås i år. En stor del av detta beror givetvis på att svenskar flyttat sin konsumtion från krogar och restauranger till hemmet och därmed handlar på Systembolaget under coronantider

– Allt fler svenska bryggerier som tidigare bara funnits på lokala krogar väljer nu att sälja sina öl via Systembolaget, och det är glädjande att se en försäljningsökning där nu när försäljningen till barer och restauranger har tappat, säger Fondberg.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING