Fyra favoriter i dagens Systembolagslansering

Livets Goda 21 Sep, 2018
Vin Idag klockan 10:00 är det dags för ett nytt nyhetssläpp på systembolaget. Till antalet är lanseringen liten, men kvalitén är desto bättre. Vi har här plockat ut fyra redaktionsfavoriter som är värda att lägga lite extra fokus på.

2016 Dolcetto d'Alba Coste & Fossati       
Dolcetto d'Alba / Italien / G.D. Vajra / (750 ml) Nr 90335 / 179 kr

Direkt ur glasen, bourgognekupor, möts vi av ett lätt funky anslag som tillsammans med surkörsbär och ett stänk läder indikerar att lite luft gör den här fint. Vilket den får och vips så är deten klingande ren körsbärskänsla, osande stenar, örtighet, söt lakrits och viol som möts i en tät och lovande näsa. Smaken ger oss direkt något att jobba med; det här är inte din vanliga dolcetto med snäll syra och rondör utan här finns såväl tanninstruktur som får oss att tänka nebbiolo, här finns en syra som inte alls är som den referensram man ändå byggt upp kring druvan och frukten är betydligt mer stram och alert än de blåbärsstinna det lätt blir. Körsbärskärvheten skänker lusten till en bättre olivoljegenerös pasta och vinets struktur indikerar att här finns underlag för flera års lagring. Och jo, det är ett vin som skulle må bra av viss korttidslagring innan det korkas upp. En härligt tät, sval och superseriös dolcetto som det släpps 1,800 flaskor av i Sverige.

Redaktionen intryck: 91 p men med ett plus i kanten för det här vill vi prova igen om tre-fyra år.

2014 Biondi-Santi Fascia Rosso di Montalcino               
Rosso di Montalcino / Italien / Biondi-Santi / (750 ml) Nr 95803 / 559 kr

Om man tidigt bestämmer sig för att nedklassificera all Brunello di Montalcino i en årgång, till Rosso, ja då får man ett vin som detta. Det här doftar och smakar betydligt mer än man normalt förväntar sig och firmans 2014 uppvisar en sval stil med röd transparent frukt, balsam, lavendel, kompost och läder. Med luft kommer en delikat rökig ceylontenyans upp. En lättare stil, onekligen, men med gott om smak, finess och mogna surkörsbär (kan man säga så?) som får uppbackning av en frisk, pigg syra och följsamma tanniner. Blomstjälkigt avslut med ren snygg bärighet. Kommer utvecklas under några års tid - och må bra av det.

Redaktionens intryck: 91 LGP

2016 Anaperenna                
Barossa Valley / Australien / Glaetzer Wines / (750 ml) Nr 95670 / 379 k
r
Format i en stil som påminner om Amon-Ra men här samsas shiraz och cabernet sauvignon vilket ger vinet en annan struktur. Inleder ärketypiskt australiensiskt men aldrig parodiskt utan mynta- och eucalyptustouchen är snyggt integrerad i bouqueten som även uppvisar nyanser av svarta vinbär, björnbär. kryddiga inslag och ett skönt grönt drag. I gommen en initial momentan sälta innan en rund intensitet tar vid. Vinet "andas" fint och strukturen talar cabernet sauvignon-språk där tanninerna är märkbara men mogna. Trots en tät frukt så är det aldrig sött utan torrheten skänker drickglädje och allt avslutas i en lång, mörkbärig stil med ett stänk fat och mynta. Byggt för att klara många år - öppnar du idag så är vinet värt en timme i karaffen först.

Livets Goda-redaktionens intryck: 93 LGP

2016 Amon-Ra 
Barossa Valley / Australien / Glaetzer Wines / (750 ml) Nr 95668 / 499 kr

Extra av allt är onekligen ett uttryck som dyker upp i skallen när man provar Bens viner men det blir aldrig på bekostnad av elegans och som vinmakaren själv säger: "Man ska inte kunna ställa en sked i vinet". 2016 är som alltid en druvren shiraz och öppnar upp strålande med sotig, mörk frukt, orientaliskt kryddiga inslag, piptobak, söt lakrits, stenkross men även ett stänk purfärska hallon och svarta vinbär. Bredaxlat på ett alldeles underbart charmerande vis samtidigt som den ungdomliga generositeten får sällskap av en mer komplex ansats. Ben nämner att han alltid jäser musten kallt, max 18-20 C, för att accentuera fräschheten. Syran är alltid naturlig, inget tillsätts och tanninerna är massiva men snyggt inbäddade i frukten, något som visar sig fint i 2016. Omfamnande frukt, täthet, osande stenar, mörka bär och lakritsrot får sällskap av kryddor, viol och integrerade fat. Längden är fenomenal, balansen på plats och här finns massor av hämta för den tålmodige. Den som inte vill glömma bort sin 2016 i 15-20 år kan däremot dricka den nu med stort välbehag.

Livets Goda-redaktionens intryck: 95 LGP

Den fullständiga summeringen över dagens lansering finner ni på länken här >>

 


Braksuccé för Poppels crowdfunding med teckningsgrad på 250%

Whisky och Bourbon Från 5 maj till 7 juni genomförde Poppels Bryggeri en…
14 Jun, 2019

Fira World Cucumber Day

Whisky och Bourbon Idag, den 14 juni firas World Cucumber Day. För att…
14 Jun, 2019

Insnöad på gin

Whisky och Bourbon Det råder en tydlig gintrend i Sverige. Antalet lokala destillerier…
13 Jun, 2019

Bolagets billigaste Barolo överraskar positivt!

Vin Barolo och billigt korrelerar av naturliga skäl sällan och när…
11 Jun, 2019

Grönstedts skapar nya mat- och dryckesupplevelser inför sommaren tillsammans med svenskarna

Whisky och Bourbon Halloumi var trendigast att lägga på grillen förra sommaren, och…
5 Jun, 2019

Henric Herbertsson från SK Mat & Människor vann Nordiska Mästerskapen i matlagning

Mat och Restaurang I lördags den 1 juni avgjordes Nordiska Mästerskapen i matlagning…
3 Jun, 2019

Symington Family Estates tillkännager 2017 som årgång för Vintage Port

Vin Skörden 2017 var rekordtidig med endast en tredjedel av volymen…
3 Jun, 2019

Högsta kvalitet från Europa: Label Rouge är den mest välkontrollerade kvalitetsmärkningen för kött

Mat och Restaurang Varifrån kommer köttet och hur är uppfödningsförhållandena för fåglarna –…
3 Jun, 2019
Artikelarkivet