- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Fyra kockar från Gothia Towers till OS

Tre av kockarna i det svenska OS-laget -Fredrik Andersson, Kalle Bengtsson och Eddy Zippert Gilborne – samt en i juniorlandslaget, Kasper Kleihs, jobbar alltså till vardags på Gothia Towers. Fredrik ska dessutom bli lagledare för Kocklandslaget efter OS. Vad beror det på att Gothia Towers är så välrepresenterat? – En del hänger väl samman med min bakgrund, säger Krister Dahl, som ledde det oerhört framgångsrika Kocklandslaget i ett tiotal år och är den enda i världen med fyra OS-guld i matlagning. – Vi är bra på att stötta och pusha varandra. Egentligen är det svårt att få tag på bra kockar. Men vi har skapat en kultur som lockar många talanger. Krister får själv en alldeles speciell roll vid OS i Erfurt: han ingår i den sexmannajury som ska döma “Restaurants of Nations”, en av de två deltävlingarna under OS. – Hjärtat klappar förstås för Sverige, det är oundvikligt, medger han. – Men det är likadant för de andra domarna, de kommer ju också att döma sina egna. Det är en professionalism som finns i juryn, där poängen redovisas öppet och man måste själv kunna stå för sina poäng. Sverige är regerande olympiska mästare – både i senior- och juniorklassen. Och ambitionen är förstås högt ställd. Även domare Dahl, som var svensk lagledare vid förra OS för fyra år sedan, instämmer: – Ja, självklart hoppas jag att våra kockar ska kunna försvara titeln. Det är ett starkt lag som har alla förutsättningar att lyckas. Gothia Towers är inte bara representerat i matlagnings-OS i höst, utan också i flera andra prestigefyllda mat- och krogtävlingar: Fredrik Andersson tog en meriterande andraplats i Global Chef Challenge i Grekland 27 september. Anton Husa kämpade väl i juniorkockarnas VM i England 30 september. Gustav Gansund tävlar om titeln Årets servitör och Anton Husa om titeln Årets framtidslöfte på Restauranggalan på Cirkus i Stockholm 17 oktober. Fredrik Borgskog, Pastry Chef på Upper House, tävlar i världsfinalen av Valrhona C3, chokladdesserternas stora mästerskap, i New York 24 oktober.