Hem Whisky & Bourbon Fyra nya ölnyheter på Systembolaget från Brill & Co

Fyra nya ölnyheter på Systembolaget från Brill & Co

av Livets Goda

”Omnipollo som har blivit utsedd till Sverigest just nu högst rankade bryggeri av ratingsidan ratebeer.com kommer i augusti att ha ett öl vid namnet Agamemnon på Systembolagets hyllor. Agamemnon som är döpt efter en kung i den grekiska mytologin och dessutom det första ölet som Omnipollo har bryggt i USA, är en Imperial Stout på 12,5%. Den innehåller 400 kg lönnsirap samt specialbeställda maltsorter från Tyskland, England och USA som har mäskats hela åtta gånger. Detta berättar Henok Fentie, mannen bakom ölet, har resulterat i en utomordentligt kraftig Imperial Stout med hög restsötma och bra balans. Från det norska ”kompromissløse Bryggeri” Nøgne Ø, som ständigt strävar efter nya brygder med spännande smaker, lanseras den första augusti en Imperial Stout på 16% vid namnet Dark Horizon 4th edition. Det är den fjärde utgåvan av Nøgne Øs Dark Horizon-serie som bryggmästaren, Kjetil Jikiun beskriver som: ”En Imperial Stout på steroider”. Från The Lost Abbey, ett bryggeri från San Marcos Kalifornien, som har specialiserat sig på belgiska ölstilar med fatlagring samt blends, kommer två öl att lanseras i augusti. Dessa är Deliverance och Saint’s Devotion. Deliverance är en American Strong Ale på 12,5% som har blivit rankad som världens näst bästa American Strong Ale på ratingsidan ratebeer.com. Deliverance är en blandning mellan två öl som Lost Abbey har bryggt tidigare, nämligen den Bourbonfatlagrade versionen av Serpent’s Stout och den Brandyfatlagrade versionen av Angels Share. De själva påstår att detta inte är ett öl för de fega, här gäller det att vara en erfaren öldrickare för att kunna hantera de olika smakerna av bland annat choklad och bitterhet som brottas med varandra. Det andra ölet från The Lost Abbey som snart kommer att finnas på Systembolagets hyllor är en version av Devotion, nämligen Saint’s Devotion. Det är en torrhumlad Belgian Ale på 7,0% som innehåller Brettanomyces. I detta öl hittar man en blandning mellan fyra olika jästsorter med Brettanomyces inkluderat, vilket man också kan känna på aromen.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING