- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Fyra röda och två vita mycket bra och plånboksvänliga viner

2014 Paolo Scavino Langhe Nebbiolo Langhe / Italien / Paolo Scavino / ( 375 ML )NR 2368 / 89 KR / 90 LGP Transparant, lätt utvecklig, färg åt tegelrött. Komplex doft av örtkryddor, fänkål, höstskog, chark, och röda klarbär. Kännbar strävhet, fin balans, viss beska, varm känsla, trevlig smak av eneträ, röda bär, köttsoppa och fat i en lång finish. Leverantör: Enjoy Wine & Spirits AB 2015 The Stumbling Block Sangiovese Petit Verdot South Eastern Australia / Australien / Carramar Estate / ( 750 ML ) NR 6284 / 94 KR / 89 LGP Rubinrött vin med doft av cigarrlåda, mynta, mörka bär och svag gräsighet. Medelfylligt med saftig och söt körsbärsfrukt, integrerad strävhet, avslut med fänkål och färska örtkryddor. Medellång. Leverantör: Galatea AB 2015 Donovan-Parke Pinot Noir Kalifornien / USA / Donovan-Parke Winery / ( 750 ML ) NR 2315 / 99 KR / 86 LGP Örtig och lite stallig doft, svag utveckling, mörka plommon, körsbär. Bra balans, saknar lite syra, kännbar tanninstruktur, smak hallonsylt. Kännbar alkohol. Leverantör: Moestue Grape Selections AB 2014 Masciarelli Montepulciano d&#39Abruzzo Abruzzerna / Italien / Masciarelli / ( 750 ML) NR 79116 / 99 KR / 87 LGP Ungt vin med doft av tranbär, Earl Grey och stjärnanis. Smak av lingon, tranbär, svart te, kännbar strävhet, syrlig röd bärighet, svaga fat i avslut som är kort. Leverantör: Quaffable Wines Sweden AB 2015 Ponderosa Viognier Kalifornien / USA / CaskMoestue AB / ( 750ML ) NR 2501 / 80 KR / 87 LGP Doft av gula äpplen, lime och örtkryddor. Något fylligare vin med avrundad syra, fin fruktighet med örtiga inslag, viss beska i avslut som är av medellängd. Leverantör: Cask Moestue AB 2015 Limoux Barrique Limoux / Frankrike / Les Vignerons de Cicéron / ( 750 ML )NR 6422 / 99 KR / 89 LGP Stor och smörig doft av brynt smör, nektarin, gula krusbär och citron. Lätt, elegant och örtigt vin med bra balans, fräsch grapefruktbeska, medellång eftersmak av grön tomat och krusbär. Bra. Leverantör: Chris-Wine AB


RECEPT: Hängmörat högrev med chilikryddade grönkålschips, blomkålspuré och höstens lökskörd För Fyra personer behöver du: 1 kg hängmörat högrev av bra kvalitet 400 gr grönkål 4 gula lökar 200 gr sugar snap-bönor 1 mellanstor blomkål 1 liter mjölk Torkat chilipulver 1 tärning hönsbuljong 1 vitlöksklyfta Några kvistar rosmarin 100 gr Smör Olivolja Flingsalt Peppar 0,25 dl soja 0,5 dl olivolja 0,25 dl maple syrup 1 msk torkad paprikapulver Förbered Salta och peppra och klappa in högrevet med olivolja. Låt sedan köttet stå framme ca en timme innan du börjar så att det blir rumstempererat helt igenom. Grönkål, lök och sugar snaps Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta grönkålen ordentligt, sniglar på bladen är mycket vanligt, och riv av bladen från stammen. Fördela ut bladen på en plåt (med bakplåtspapper om du har). Ringla lite olivolja över och salta försiktigt. Krydda med chilipeppar och bland ordentligt. Se till att bladen fortfarande ligger utspridda. Skala och grovhacka 3 lökar och fördela ut på plåten. Fortsätta med sugar snapsen och fördela ut. Baka allt i ugnen ca 20-30 minuter tills grönkålen börjar få färg och blivit krispiga. Smaka av – salta och krydda mer med chili om du tycker. Blomkål Hacka blomkålen i mindre bitar samt grovhacka en gul lök. Lägg allt i en kastrull och fyll på med mjölk tills det täcker blomkålen. Lägg i buljongtärningen och låt puttra i ca 15 minuter eller tills när blomkålen mjuknar – rör om lite då och då. Häll av mjölken och mixa blomkålen till en puré. Lägg tillbaka i kastrullen och montera ner ca 50-75 gram smör. Vispa ihop allt och salta sedan och smaka av ytterligare med chillipeppar. Det är också väldigt gott att vända ner en matsked eller två av köttskyn som blir kvar i stekpannan efter att du stekt köttet. Vispa ihop allt ordentligt. Magisk sås Blanda soja, olivolja, lönnsirap och paprikapulver och mixa med en stavmixer. Håll ljummen i en kastrull men får absolut inte koka upp. Högrevet Hetta upp en panna med olja och en klicka smör. Stek högrevet med vitlöksklyftan och rosmarinkvistarna på hög värme runt om och på båda sidor – ca 5 minuter om du vill ha den medium rare. Ta bort vitlöken och rosmarinen om de börjar bli brända. Låt köttet vila en stund i folie innan servering. Servering Servera kött i tunt skurna skivor, ca 0,5 cm tjock, med lite av såsen ovanpå. Fördela ut grönkålschipsen, löken och ärtorna och avsluta med en klick puré. Voila – en måltid som passar både vardagen och helgen.