Hem NyheterVinnyhet Gaia Ritinitis Nobilis Retsina

Gaia Ritinitis Nobilis Retsina

av Livets Goda

Grekiska Gaia Wines nämns ofta som en av de främsta representanterna för grekiska viner idag. Portföljen består av både vitt, rött och rosé samt självklart en retsina. Nu lanseras deras retsina, som ses som en benchmark för modern retsina, på den tillfälliga hyllan.

Gaia Wines grundades i Grekland 1994 av Yiannis Paraskevopoulos och Leon Karatsalos. Det första vinet var ett vitt vin gjort på druvan assyrtiko från vulkanön Santorini. Vineriet där är en ombyggd tomatfabrik från tidigt 1900-tal som ligger längs med stranden på östkusten. Idag har Gaia Wines utökat med ytterligare ett vineri i Nemea.
Trots att de blygsamma 9 800 liter viner som producerades av första årgången 1994 idag har vuxit till 350 000 har de inte gjort den minsta avkall på kvaliteten. Gaia använder sig framförallt av inhemska druvsorter och deras ambition är att visa upp den kvalitet dessa druvor kan åstadkomma. Gaia Ritinitis Nobilis görs av den inhemska druvan roditis som växer 900 meter över havet i Pelopenese. Kåda från aleppotall tillsätts under viniferingen vilket ger den stiltypiskt kryddiga smaken.

Gaia Ritinitis Nobilis Retsina
Art.nr: 91325
Pris: 149 kr
4 800 flaskor lanseras i tillfälligt sortiment den 10 maj.

RELATERAD LÄSNING