Hem NyheterVinnyhet Gaja Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino 2018

Gaja Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino 2018

av Livets Goda

1200 flaskor Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino 2018 749kr (art.94696) lanseras 12 april i Systembolaget tillfälliga sortiment för beställning online under begränsad tid.

Jäsningen varade i ca fyra veckor varpå den vinet lagrades på franska barriquer under tolv månader. Efter de tolv månaderna tappades vinet på större slavonska ekliggare och slutlagrades på dessa under ytterligare tolv månader innan vinet slutligen buteljerades.

Pieve Santa Restituta
Pieve Santa Restituta ligger vackert inbäddat i det böljande landskapet i Montalcino, strax söder om Siena. Det är den första egendomen som Angelo Gaja investerade i utanför Piemonte. Gården var sedan länge övergiven och de 16 ha som tidigare varit planterade med vin och diverse blandgrödor låg i träda. Angelo insåg snabbt att de magra, kalkrika jordarna var perfekt lämpade för vinodling. De lätt sluttande vingårdarna ligger drygt 350 m.ö.h. och vetter med perfekt exponering mot sydväst.

Egendomen är döpt efter kyrkan Santa Restituta som har anor från 300-talet. Angelo lät rusta upp kyrkan till sin forna glans. För att inte inkräkta på den vackra arkitekturen i byn så har Angelo byggt hela vineriet under marken. Den toppmoderna anläggningen stod klar 2005 vilket även blev den första årgången av de två vingårdsbetecknade vinerna Sugarille och Rennina. Utmärkelserna har duggat tätt sedan starten och Pieve Santa Restituta rankas som en av de absolut främsta producenterna i Brunello di Montalcino.

RELATERAD LÄSNING